esmaspäev, 2. september 2019

Ploomi-chutney ehk ploomi-vürtsmoos


See on üks imetore hoidis, mis sobib jõuluhooajal ülihästi verivorsti juurde, aga ka lihatoitude ja juustude kõrvaseks ning samuti kas või pannkoogi peale, kui on maitselt magusam ning mahedam.
Retsepti kohandasin aastaid tagasi enda jaoks internetis leidunud ingliskeelsete retseptide järgi ja kogused on soovituslikud - maitse tuleb timmida ploomide magususe ja ikka iseenda maitse kohaselt. Ploomid võiksid olla pigem tihedama viljalihaga, vesisemate korral võib lisada mõne õuna, et konsistents tuleks paksem.

500 g tumedaid ploome
2 punast sibulat
oliivi- või päevalilleõli
100 ml tumedat palsamiäädikat
100 g pruuni suhkrut
0,5 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl jahvatatud nelki
1-2 tähtaniisi, soovi korral
0,25 tl soola

1. Vala paksu põhjaga potti nii palju õli, et põhi oleks kaetud.
2. Hauta keskmiselt viilutatud sibul õlis klaasjaks. Siis lisa kividest puhastatud ploomid, suhkur ja sool, lase moosil keema tõusta, keera kuumus väikeseks ning hauta moosi umbes 15 minutit.
3. Järgmiseks lisa maitseained ja äädikas, kuumuta läbi, kontrolli maitset ja timmi enda jaoks parajaks.
4. Ning siis lähebki moos purkidesse.

Pildil olev vürtsmoos valmis suhkruploomidest ning tuli kenasti paks ja ilusa värviga.
 
NB Palsamiäädika asemel võib kasutada ka näiteks õuna- või punase veini äädikat ning selle lisamisel alustada jällegi pisut vähemast, sest seda saab alati juurde panna.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar