kolmapäev, 18. september 2019

Sõtkumata ciabatta



Vahelduseks üks lihtne ciabatta retsept, mis on pärit Jenny Can Cook retseptivaramust. Mulle meeldivad väga saiatainaste sõtkumata variandid, milles kõige suurem vaev on vaid taina mõnekordne kokkuvoltimine.
Soovin siinkohal veel ära märkida, et tasuks endale soetada mõõdunõu(d), mis näitavad tassi ehk cup mõõtu, sest ingliskeelses suhtlusruumis on selle mõõduga retsepte tohutult palju ja ümberarvestamine ei pruugi alati õnnestuda - seda enam, kui selle mõõduga valmib imehea kook või sai. Aga igaks juhuks, tass võrdub 240 ml.

3 tassi jahu (390 g)
1/4 tl kuivpärmi
1 tl soola
1,5 tassi (360 ml) kuuma, mitte keevat vett (kuuma kraanivett, umbes 50 kraadist)
2 sl või natuke rohkem jahu taina vormimiseks

1. Sega kausis kuivained, lisa neile vesi ja sega kõik spaatliga ühtlaseks tainaks. Kata kauss toidukilega ja jäta tainas 3 tunniks toatemperatuurile seisma.
2. Kalla mullitav ja vedelavõitu tainas jahuga kaetud tööpinnale ning voldi seda 10-12 korda kokku. Kasuta abivahendina taignalõikur-kaabitsat.
3. Tõsta tainas (jahuga ülepuistatud) küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja venita-vormi see umbes 30 cm pikkuseks. Kata saiatainas köögirätikuga ja lase 35 minutit kerkida.
4. Küpseta 230 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni sai on pealt kuldselt pruun ja põhjale koputades kumiseb õõnsalt.

NB Teine võimalus on kasutada kuuma vee asemel jahedat ja jätta tainas 12-18 tunniks jahedamasse kohta kerkima. Samuti võib osa (kuni kolmandik) tavalisest nisujahust asendada täisterajahuga.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar