laupäev, 21. september 2019


Mandli-ploomikook



Juba aastaid vaieldamatult minu lemmik-ploomikook, mida teen sügishoojalal värskete ja talvisel ajal külmutatud ploomidega. See on imemaitsev ja ka lihtne teha. Retsept pärit siit. 1 tass = 240 ml, kuid nagu olen varemalt nentinud, tasub endale soetada tassi mõõduga mõõdunõu.

1 suur muna
1 tass suhkrut
1/2 tassi päevalilleõli
1/2 tassi 10% rõõska koort või täispiima
1 väiksema sidruni riivitud koor ja mahl
1/4 tl mõrumandliekstrakti
1 tass tavalist või täisteranisujahu
1/2 tassi mandlijahu
2 tl küpsetuspulbrit
12 ploomi

Peale:

1/4 tassi mandlilaaste (paar peotäit)
2 sl sulatatud võid
1-2 sl suhkrut

1. Vahusta kausis muna suhkruga ning sega juurde päevalilleõli, rõõsk koor, sidrunikoor ja -mahl ning mandliekstrakt.
2. Järgmiseks lisa kuivained ja sega kõik ühtlaseks tainaks. Vala tainas 26 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud vormi.
3. Puhasta ploomid ja lao ploomikpoolikud lõikepoolega ülespoole tainale.
4. Sega omavahel sulatatud või, suhkur ja mandlilaastud ning puista ühtlaselt tainale.
5. Küpseta kooki 190 kraadi juures umbes 45 minutit, kuni see muutub pealt kuldselt pruuniks. Lase enne lahti lõikamist koogil natuke jahtuda.

Katteks võib peale puistata ka lihtsalt ainult mandlilaaste,
kuid või ja suhkruga segatult annavad need koogile kaunima jume.
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar