pühapäev, 26. aprill 2020

Spinati-ricotta-lasanje hakklihaga



Üks mu viimase aja lemmikuid on lasanje, milles on nii tomati-hakklihakaste, spinat kui ka ricotta kohupiim. Koguseid ja juuste saab alati oma ahjuvormi ja maitse-eelistuste järgi muuta ning minul kipubki iga kord tulema pisut erinev lasanje. Natuke aega lasanje ettevalmistamine küll nõuab, kuid tulemus on vaeva väärt. Sellest lasanjest peaks söönuks saama 4-5 inimest.

9 lasanjeplaati
100-150 g riivjuustu peale

Spinati-ricotta-täidis:

1 suur sibul, jämedalt hakitult
2-3 küüslauguküünt, peeneks hakitult
200 g värsket või külmutatud spinatit, jämedalt hakitult
400 g ricotta't
250 g mozzarella't
1 muna
1 dl piima
soola
musta pipart
suhkrut näpuotsatäis, kui soovid
jahvatatud muskaatpähklit
õli praadimiseks

Tomati-hakklihakaste:

500-600 g tükeldatud tomateid omas mahlas ja vajadusel natuke vett
300-400 g hakkliha (eelistan veisehakkliha)
1 tl kuivatatud punet
1 tl kuivatatud basiilikut
1 sl suhkrut
soola
õli praadimiseks
musta pipart


1. Kohupiimatäidise jaoks kuumuta pannil õli. Siis kuumua õlis sibul ja küüslauk, kuni need muutuvad klaasjaks. Lisa pannile spinat ja kuumuta läbi (kuni värske spinat n-ö närbub). Maitsesta segu soola, pipra ja muskaatpähkliga. Soovi korral lisa näpuotsatäis suhkrut (spinat armastab suhkrut). Jäta spinatisegu jahtuma.
Sega kausis ricotta, sõrmede vahel murendatud mozzarella, muna ja piim. Maitsesta segu soola ja pipraga. Sega juurde spinatisegu, tehes seda jaokaupa, kui see on veel tuline. Kontrolli täidise maitset.


2. Tomati-hakklihakastme jaoks kuumuta pannil natuke õli ja pruunista hakkliha. Maitsesta see soola ja pipraga. Siis lisa juurde tomat omas mahlas ja kuumuta see keemiseni. Alanda kuumust ja maitsesta kaste. Soovitan lisada supilusikatäis suhkrut, mis annab tomatikastmele parema meki. Vajadusel lisa ka umbes detsiliiter vett, et kastet jätkuks kolmeks kihiks.


3. Nüüd pane lasanje kokku. Kohupiimatädist ja tomatikastet tuleb panna kolm korda, nii et jaga need mõtteliselt kolmeks.
Tõsta vormi põhjale paar lusikatäit tomatikastet ja määri ühtlaselt laiali. Pane vormi kõrvuti kolm lasanjeplaati, neile esimene osa tomatikastet ja siis kohupiimatäidist. Korda seda kolm korda.


Puista kõige peale ühtlane kiht riivjuustu. Kata vorm fooliumiga ja küpseta lasanjet ahjus umbes 200 kraadi juures 30 minutit. Siis eemalda foolium ja küpseta lasanjet veel 15 minutit, kuni lasanjeplaadid on pehmed ja juust pealt kergelt pruunistunud.


Lasanje tuli rikkalik ja mõnusalt mahlane. Minul oli küpsetusvorm pisut suurevõitu, aga sellest polnud midagi, et äärtesse ruumi jäi.

NB Et juust ei kleepuks fooliumi külge, määri see enne vormile panemist kergelt õliga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar