reede, 3. aprill 2020

Kokaraamatute raudvara ja rosinakeeks



Praegu uue vabariigi aegu on ilmunud hirmus palju uusi kokaraamatuid, kuid minu jaoks on nõukaajal ilmunud üllitised kindel raudvara. Nendes on enamiku põhitoitude retseptid sees, sealjuures väga head ja toimivad. Paraku hakkab nende saadavus juba kehvemaks muutuma ja kel vähegi soovi neid hankida, peaks kiirustama. Arvata ju võiks, et neid jätkub lõpmatuseni, aga kahjuks pole see nii. Raamatukoi e-poest leidsin ainult ühe variandi raamatust "Valik toiduretsepte" (2. trüki, mille kaas sinisetriibuline; siin pildil 1. trükk ruudlise kaanega) - minu arvates on see päris täiuslik toidutegemise ABC. Kui sellele lisada veel "Rahvaste toite", "Lihatoidud", "Õunaraamat" ja "Saiad, pirukad, koogid", siis nälga ei jää ja söögid saavad vaheldusrikkad.
Üheksakümnendatel ilmus veel ka päris häid retseptiraamatuid, kuid sealt edasi tundub, et raha muutus järjest määravamaks, kokaraamatute sisu nigelamaks ja üha enam korduvaks.
Lõpetuseks üks näide ka kokaraamatust "Valik toiduretsepte".

Keeks


200 g võid või margariini ja 0,25 tl soola
200 g suhkrut
4 muna (või 3 suurt)
1/2 sidruni mahl ja riivitud sidrunikoor
200 g rosinaid
sukaadi
200 g jahu

Toasoe või/margariin vahustada suhkruga, lisada ükshaaval munakollased ja jätkata vahustamist. Lisada maitseained ja jahu. Ning lõpuks juurde ettevaatlikult juurde segada vahustatud munavalged. Tainas kallata rasvainega määritud ja riivsaiaga ülepuistatud vormi, täites 3/4 sellest, ning küpsetada umbes 45 minutit (200 kraadi juures). Kui tikukesega torgates koogi sisu selle külge ei kleepu, on kook küps. Jahtunult katta võõba või tuhksuhkruga.

Praegu on muidugi rasva ja riivsaia asemel mugav kasutada küpsetuspaberit.
Keeksi küpsetasin umbes 1,5 liitrises piklikus vormis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar