pühapäev, 19. aprill 2020

Kodune kohupiim


Ma pole juba aastaid poest ostnud ei keefirit/hapupiima, jogurtit ega tavalist kohupiima, sest neid on imelihtne kodus valmistada. Keefirist ja piimaseenest ning jogurtist olen juba rääkinud. Nüüd on kord kohupiima käes.
Nõukaajal müüdi kohupiima fooliumitaolises paberis, mis oli sellele lihtsalt ümber keeratud nagu tänapäevase pakendi sisemine kiht. Kohupiim oli kenasti kuiv ja ei mingit vett. Praegu on masstootmise kohupiim üks paras löga ja kui pakendi lõpuks lahti saad, pritsib ilm vett täis. Omatehtud kohupiim on kuiv ning sellest on hää valmistada nii kohupiimataignaid, kooke ja muud. Kohupiima valmistan kahel meetodil ja panen siia kõigepealt ajaliselt lühema variandi.
Kodus valmistatud kohupiim säilib külmkapis kaanega nõus vabalt vähemalt kaks nädalat. Kahest liitrist (täispiimast) valmistatud keefirist/hapupiimast saab umbes 400 g kohupiima.


Kalla keefir/hapupiim kuumakindlasse klaaskaussi või potti ja pane nõu hästi väikesele kuumusele soojenema. Mina keeran gaasitule nii väikeseks, kui saab. Klaaskausis on protsessi lihtsalt hea ja tore jälgida. Jäta keefir niimoodi soojenema kuagil 1,5 tunniks.

Mõne aja pärast hakkab eralduma alla vadak.

Umbes poole kuumutamise peal võib ülemise kohupiimaosa puidust lusika või spaatliga kergelt vajutades ettevaatlikuklt läbi segada, et see soojeneks ühtlaselt. Vadak muutub natuke sogaseks, kuid hiljem jälle selgeks.

Kui kohupiim on korralikult eraldunud, kata sõel kahekordse marliga ja kurna kohupiim. Kui kohupiim on sõelale tõstetud, jäta see paariks tunniks nõrguma. Seejärel kasuta kohupiima kohe, või pane kaanetatud anumaga külmkappi.
Vadaku võid soovi korral teise potti kurnata ja alles jätta. Seda võib niisama juua või toitudes kasutada, näiteks sellega pannkooke teha või kurke hapendada.

Ongi kohupiim valmis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar