neljapäev, 2. aprill 2020

Kodune leib




Leiva küpsetamises olen alles algaja, sest pole seni nagu leiva ise tegemise järele vajadust olnud. Kuid praegu, ehkki igasugu leibasid palju, on siiski raske endale meelepärast leida. Juuretist pole veel teha proovinud, aga kindlalt kavas, ja nii olen katsetanud pärmiga.
Mulle meeldivad väga rukkilinnasejahuga sellised tummisemad ja magukad leivad, kuid seni polnud head retsepti silma jäänud. Nüüd aga leidsin ajakirjadest kõrvale pandud retseptide hulgast sobiva. Nimi on sellel küll jõululeib, aga sobib see tegelikult igal ajal, ning maitse on selline, mis võimaldab lisada ka pähkleid, rosinaid ja kuivatatud puuvilju. Tainast tegin pool portsu ja sain kaks päris paraja suurusega pätsi. Ka lihtne teha - ainult ained kokku segada.
Allikas: jõululeib, Tiina Lebane

1 l hapupiima
2,5 dl tumedat siirupit
1 sl soola
2 pk (a 11 g) kuivpärmi
3 dl rukkijahu (kasutasin täisterajahu)
3 dl kaerakliisid
3 dl rukkilinnasejahu
11-12 dl nisujahu

1. Soojenda hapupiim käesoojast pisut edasi, vähemalt 42 kraadini. Lisa siirup ja sool.
2. Sega kuivpärm rukkijahuga ja lisa hapupiima-siirupisegusse. Lisa ka kaerakliid ja linnasejahu ning lõpuks osade kaupa nisujahu. Sega segu ühtlaseks. Tainas peaks jääma pigem pehme kui kõva.
3. Määri kolm umbes 1,5-liitrist piklikku vormi pehme võiga (mina määrisin õliga). Hea on kasutada ühekordseid fooliumvorme, mis korraga ahju mahuvad. Jaga tainas vormidesse ja lase soojas kohas 50-60 minutit kerkida.
4. Küpseta leibasid 40 minutit 180 kraadi juures, seejärel kata pätsid pealt fooliumiga ja küpseta veel 40-50 minutit.

Mina jagasin tehtud pool kogust kahte vormi.
Ehkki vormid olid erinevad, küpsemisel vahet polnud.

Unustasin kiirustades hapupiima soojendada, aga sellest polnud suurt midagi.
Vormid võinuksid olla liitrised, siis oleksid pätsid tulnud väheke paksemad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar