kolmapäev, 15. aprill 2020

Pikalt hautatud tallekints



Pole lihtsamat kui ahjus hautatud liha. Kõigepealt maitsestad liha, paned selle haudepotti, lisad mingi vedeliku ja mõne juurika ning siis läheb liha umbes kolmeks tunniks ahju 160 kraadi juures hauduma. Puhas klassika!
Ainete kogused on taas soovituslikud, et oleks millestki juhinduda.

1 tallekints, umbes 1 kg
1,5 tl soola
jahvatatud musta pipart, oma maitse järgi
2 suurt sibulat, jämedalt hakitult
5-6 küüslauguküünt
1 tl kuivatatud tüümiani
1 tl kuivatatud rosmariini
0,5 tl jahvatatud vürtsköömnet
2 dl valget veini
2 dl vett, vajadusel hautamisel lisada

1. Kõigepealt piki tallekints küüslauguga. Selleks torka kintsu sisse terava noaotsaga augud ja torka neisse pikiti poolitatud või neljaks lõigatud küüslauguküüned.
2. Hõõru kints soolaga, tõsta haudenõusse (malmpott parim) ja puista peale ülejäänud maitseained. Kalla juurde vein ja vesi (mitte liha peale, vaid kõrvale, et maitseaineid ära ei uhuks), kata nõu kaanega ja pane liha ahju kolmeks-neljaks tunniks 160 kraadi juures hauduma, kuni liha on täiesti pehme. Pärast paari tundi võib kintsu ümber keerata ja vajadusel sorts vett lisada.
3. Serveeri liha näiteks kartulipudru ja värske salatiga. Mina tegin sedakorda pudru kartuli, pastinaagi ja lillkapsaga.

NB Hea on ahjunõu kõigepealt katta fooliumiga ja siis kaas peale panna - niimoodi aurustub vedelikku vähem ja kaas jääb puhtaks.
Eelistan eri lihade hautamisel valget veini, sest minu meelest annab see hõrguma maitse. Seda võib asendada ka sidrunimahlaga.

Liha haudub imepehmeks, nii et selle saab kahvliga kondi küljest lahti rebida.
Niimoodi seguneb ja maitsestub liha veel omakorda kastmega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar