neljapäev, 2. aprill 2020

Hakk-kotlet



Kotlet on väga hea toit, sest sobib süüa koos paljude eri lisanditega. Teed suure portsu valmis ja sööd kolm päeva justkui iga kord uut rooga, kord tatra, siis kartulipudru ja riisiga. Miski toorsalat juurde ja ongi mõnus kõhutäis olemas.
Panen siia põhiretsepti, mille järgi on meie peres kotlette tehtud. See ports on väike, kuid selle järgi on hea aineid koguste suurendamisel arvestada. Nõukaajal müüdi hakkliha pakkidena ja siis saigi arvestatud paki kohta üks muna ja sibul. Sibula kogust tuleb nende suuruse järgi reguleerida, sest tänapäeval võivad need olla vahel suisa hiiglaslikud.
Sama retsepti järgi võib teha ka pikkpoisi.

250 g (segu)hakkliha
1 muna
1 väiksem sibul
2 sl riivsaia
0,5 tl soola
jahvatatud musta pipart
2-3 sl vett või rohkem, kui vaja
õli praadimiseks

Haki sibul peeneks ja sega omavahel kõik ained ühtlaseks tainaks. Kontrolli maitset ja vajadusel lisa vett. Tainas ei tohi olla väga tihke. Kuna hakklihad võivad olla konsistentsilt erinevad, lisa vesi vajadusel kõige lõpuks.
Vormi tainast pihkude vahel umbes golfipallisuurused pallid, vajuta lapikuks ja prae pannil mõlemalt poolt kenasti pruuniks. Kasuta keskmist kuumust ja ära kiirusta, siis küpsevad kotletid korralikult läbi. Kindluse mõttes võid praadimise ajal ka pannile kaane peale panna.

Sedakorda olid kotletile lisanditeks tatar ja nuikapsa-porgandisalat.
Kuna salat sai väga mahlane, polnud kastet vajagi.

NB Soovi korral võib tainasse lisada küüslauku, maitserohelist või mingit maitseainesegu. Viimase puhul tuleb aga jälgida soola kogust, sest valmis maitseainesegudes on sageli juba sool sees.
Ning kui ei taha tainaga käsi määrida, võib kotlettide vormimiseks kasutada lihtsalt suurt supilusikat: vormi lusikaga vastu kausi seina pall, tõsta see pannile ja vajuta õrnalt lapikuks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar