reede, 25. oktoober 2019

Sibulapirukas



Üks lihtne mõnus ja maitsev pirukas sibulasõbrale. Retsept on jällegi pärit nõukaajast ja saadud häält sõbralt. Algselt oli jahu mõõt klaasiga, mille teisendasin detsiliitriteks, nagu tänapäeval kombeks anda. Küpsetusvormi läbimõõt võiks olla 22-24 cm.

Põhi:

3 dl nisujahu (võib 2 dl tavalist ja 1 dl täisterajahu)
75 g võid
4-5 sl hapukoort
0,5 tl soola
0,5 tl suhkrut

Täidis:

1 kg sibulaid (umbes 10 keskmise suurusega; puhastatult u 800 g)
soola
pipart
ürte, soovi korral (kuivatatud tüümiani, punet ja/või estragoni)
3 muna
3 sl hapukoort
õli praadimiseks

Kate:

150 g tugevamaitselist juustu, riivitult (nt Goudat või Cheddarit)

1. Kõigepealt valmista tainas. Sega kausis jahu, sool ja suhkur, näpi või jahuga segamini. Siis lisa hapukoor ja sõtku tainas ühtlaseks. Keera tainas kilesse ja pane külma.
2. Viiluta puhastatud sibulad ja prae pannil madalal kuumusel väheses õlis läbi, kuni need muutuvad läbipaistvaks. Maitsesta soola, pipra ja ürtidega. Siis jäta jahtuma. Praadimisega ei tasu kiirustada, sest sibulail ei tohi lasta pruuniks minna.
3. Klopi munad hapukoorega lahti ja vajadusel riivi juust.
4. Võta tainas külmast välja, rulli õhukeseks ja pane (küpsetuspaberiga kaetud) vormi, nii et jääksid kõrged ääred. Tainast võib eelküpsetada 10 minutit, kuid minu meelest pole selleks vajadust.
5. Jaota tainale ühtlane kiht sibulaid, kalla sellele muna ja hapukooresegu ning riputa riivjuust peale.
6. Küpseta pirukat 180-200 kraadi juures umbes 40 minutit, kuni see muutub pealt kuldselt pruuniks. Lase enne lahti lõikamist natuke jahtuda.

Küpsetuspaberi kasutamisel jääb vorm puhtam ning
see tagab, et põhi ja servad ei jää vormi külge kinni.
 
Kui eelküpsetad põhja, siis torgi tainas kahvliga läbi ja
kata servad fooliumiribadega.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar