esmaspäev, 1. aprill 2019

Natuke juttu mustast rõikast




Mulle maitseb väga must rõigas ja seni kasutasin seda ainult toorsalatites. Kuid hiljaaegu, kui hakkasin laiast maailmast uute salatite jaoks inspiratsiooni otsima, tuli mulle väikese üllatusena, et seda juurikat saab ka edukalt küpsetada ja sooja toiduna kasutada. Niimoodi muutub selle üsna krapsakalt terava maitsega viljaliha hoopiski mahedamaks.

Musta rõika laastud



Ma ei kasutanud meelega sõna krõpsud, sest ega need ahjus päris krõpsuks muutu. Ja tegelikult võibki musta rõika natuke jämedamalt viilutada, sest muidu kõrbevad laastud lihtsalt ära.

1 must rõigas
1 sl toiduõli
soola
pipart

Laastude tegemiseks puhasta ja viiluta must rõigas umbes 3 mm jämeduselt, sega viilud kausis endale meelepärase õli (mina kasutasin maapähkliõli) ning näpuotsatäie soola ja pipraga. Lao viilud küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile ja küpseta neid ahjus umbes 200 kraadi juures 25 minuti ringis. Pärast 15 minutit keera laastudel teine külg. Kui laastud hakkavad pruuniks tõmbama, ongi nad valmis. Lase laastudel jahtuda ja tarbi samal päeval. Need on söömisel üsnagi sõltuvust tekitavad 😋 Järgmiseks päevaks muutusid laastud pisut nätskeks, aga maitsesid need ikka sama head.

Musta rõika panniroog



Musta rõigast võib lihtsalt paksemate viiludena pannil võis praadida, kasutades maitsestamiseks vaid soola ja pipart. Aga sellele võib ka lisada teisi köögivilju ja kasutada aasiapäraseid maitseaineid. Minu panniroog sai inspiratsiooni sellest videost. Maitseainete kogused on umbkaudsed ja neid võib oma maitse järgi muuta.

2 keskmise suurusega musta rõigast, kuubikuteks tükeldatult
2 punast sibulat, hakitult
4 suurt küüslauguküünt, peeneks hakitult
1 tl vürtsköömne seemneid
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl kurkumipulbrit
1 tl jahvatatud vürtsköömnet
1 tl garam masala pulbrit
1 tl soola
0,5 tl jahvatatud musta pipart
1 sl pruuni suhkrut
2-3 sl õli praadimiseks
maitserohelist (nt koriandrit, peterselli, rohelist sibulat)

1. Aja pannil õli kuumaks ning kuumuta selles umbes viis minutit sibulat, küüslauku ja vürtsköömne seemneid.
2. Lisa pannile musta rõika kuubikud ja ingver ning sega ained omavahel korralikult läbi. Kata pann kaanega ja kuumuta rõigast keskmisel kuumusel umbes viis minutit. Kui segu tundub kuiv, võid natuke õli lisada.
3. Nüüd lisa pannile kõik ülejäänud maitseained (jahvatatud vürtsköömen, kurkum, garam masala, sool, pipar ja suhkur) ja sega ained omavahel korralikult läbi. Keera kuumus väikeseks ja hauta segu kaane all veel 5-10 minutit, kuni rõigas tundub hamba all veel pisut krõmps, kuid mahlane.
4. Viimasena sega juurde maitseroheline.

Seda rooga võib serveerida mingi liha juurde üksikult lisandina või ka sooja salatina näiteks riisi, kuskusi või kartulipudru kõrvale.

NB Kui rõigas, küüslauk ja sibul on ette valmistatud ning kõik maitseained välja otsitud, käib roa valmistamine päris kähku.

Praetud must rõigas sobis imehästi teriyaki kastmes küpsetatud pardiga.
 

Peedi ja musta rõika toorsalat


See salat on juba meie pere klassika ja sobib iseäranis hästi loomaliha juurde.

1 must rõigas, riivitult
1 peet, riivitult
1 sl marineeritud mädarõigast
1-2 sl valge veini äädikat
1-2 sl neitsioliiviõli
1 sl agaavi siirupit või lihtsalt natuke tavalist suhkrut

Salati jaoks sega omavahel kõik ained ja lase sellel vähemalt pool tundi külmas maitsestuda.
Kuna rõigas on tekstuurilt üsna kõva, on seda parem riivida mingi elektrilise riiviga ning jällegi tasub kõiki aineid ikka oma maitse järgi reguleerida.
 





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar