kolmapäev, 10. aprill 2019

Maksakaste



Läbi aegade üks klassikaks saanud roog. Nõukaajal oli see üks põhitoite nii koolisööklas kui ka muudes sööklates, kuid see ei maitsenud üldsegi nii nagu meil kodus - maks oli kõva ja vintske. Ka praegusel ajal kipub olema ikka sama erinevus ja seetõttu kirjeldan, kuidas tehakse maksakastet meie peres. Püüdsin ainete koguseid mõõta, et need umbkaudselt anda - nagu alati, saab neid oma tahtmise järgi muuta.

600 g veisemaksa
2 sibulat
1 riivitud porgand, soovi korral
2 sl jahu kastmele + 2 sl jahu paneerimiseks
6 dl vett
100 g hapukoort
soola
jahvatatud musta pipart
sidrunimahla
õli ja võid praadimiseks

1. Vajadusel puhasta maks kelmetest ja lõika umbes sentimeetripaksusteks viiludeks. Vasarda neid mõlemalt poolt kergelt lihahaamriga. Lao lõigud suuremale taldrikule ning maitsesta soola, musta pipra ja sidrunimahlaga - seda võib panna päris lahkelt, aga igale lõigule vähemalt teelusikatäis. Jäta maks maitsestuma.
2. Puhasta sibulad ja viiluta. Soovi korral puhasta ja riivi porgand.
3. Kuumuta sügaval pannil õli. Paneeri maksalõigud jahuga ja prae pannil mõlemalt poolt paar minutit. Maks ei taha pikka praadimist, sest muutub siis kõvaks. Tõsta lõigud taldrikule.
4. Nüüd sulata pannil umbes 25 g võid ning kuumuta selles sibulat ja porgandit umbes viis minutit, segades neid aeg-ajalt.
5. Sega suures tassis 2 sl jahu külma veega, vala pannile ja sega korralikult. Lisa järk-järgult ülejäänud vesi, kuni saavutad kastmele vajalikule paksuse. Maitsesta kaste soola ja pipraga. Lase kastmel natuke aega vaiksel tulel podiseda, et jahu pakseneks korralikult, siis sega juurde hapukoor.
6. Tõsta maksalõigud kastmesse, lase kastmel veel korra keema tõusta. Kontrolli kastme maitset ja ongi valmis.
7. Serveeri maksakaste keedukartulite või kartulipudru ja värske salatiga. Minul oli lihtne salat: varajane kapsas, paprika ja porgand, kastmeks õli, sidrunimahl ja natuke agaavi siirupit ning maitse järgi soola, pipart.

Maitsestamisel ei tasu soola, pipra ja sidrunimahlaga koonerdada.

Nii need maksalõigud praevad.

Ja ongi maksakaste valmis.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar