neljapäev, 11. aprill 2019

Omatehtud jogurt

Hoiustamiseks valmis jogurt.

Olen seda meelt, et kui midagi on võimalik teha kodusel teel, siis eelistan seda võimalust, iseäranis juhul, kui asi pole midagi keerulist. Jogurt on üks neist toodetest. Tänapäeval on selleks võimalusi mitu: müügil on jogurti juuretised, aga võib kasutada ka kauplustes müüdavat mahejogutit ja -piima. Olen teinud jogurtit mõlemal viisil, kuid kuna juuretis ei pruugi olla alati ühtlase kvaliteediga, olen jäänud rohkem viimase võimaluse juurde. Jogurt säilib külmkapis probleemideta vähemalt kaks nädalat.
Omatehtud jogurtit maitsestan lihtsalt koduste keedistega, kasutan seda külmade ja soojade kastmete, kookide ning muude toitude valmistamisel, tihtipeale hapukoore asemel. Kuna selle konsistents on üsna paks, saab seda kasutada üsna universaalselt.

Vaja läheb:

1 liiter mahepiima
125 ml mahejogurtit

1. Kuumuta piim potis 95 kraadini (sisuliselt keemiseni) ning seejärel jäta jahtuma, segades seda aeg-ajalt, et piimale ei tekiks n-ö nahk peale. Aga selle võib hiljem ka lihtsalt eemaldada. Jahtumiseks kulub keskeltläbi 40 minutit.
2. Kui piim on jahtunud 43-45 kraadini, sega juurde jogurt.
3. Mähi kaanega kaetud pott saunalinasse ja pane sooja kohta hapnema, näiteks küttega vannitoapõrandale. 5-6 tunni pärast ongi jogurt valmis. (Kui on paksu põhjaga pott, mis püsib kaua soe, siis piisab ka sellest, kui saunalinasse mähitud pott seisab lihtsalt soojas ruumis.)
4. Valmis jogurti võid kohe segada, hoiunõusse ümber valada ja külma panna või koos potiga ööseks külma panna ning alles siis segada ja ümber valada.

NB Kui teha jogurtit õhtul, võib selle kogu ööks hapnema jätta ning hommikul segada ja hoiustamiseks ümber valada.
Kui tavalist toidutermomeetrit pole, siis aitab ka näiteks lihatermomeeter.
Jogurti hapnemisel on tähtis, et selle temperatuur säiliks võimalikult ühtlasena 40 kraadi juures.
Mina olen kasutanud koduse jogurti tegemiseks 250 ml pudelikeses Pajumäe mahejogutit.

Niimoodi näeb välja üle öö külmkapis seisnud jogurt enne segamist.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar