laupäev, 23. veebruar 2019


Pardikoib hirsiga



Pardikoibade küpsetamine ahjus on tegelikult imelihtne ning hirss on vahelduseks väga mõnus - see on millegipärast alahinnatud, ilmselt nõukaaja pärand.

Ahjus küpsetatud pardikoivad

1. Pardikoibade küpsetamiseks soojenda praeahi 160 kraadini.
2. Pühi koivad paberrätiga kuivaks, torgi rasvasem osa hambatikuga läbi, et küpsemisel rasv eralduks paremini, ning maitsesta need soola ja pipraga. Soovi korral võid puistata neile rosmariini ja tüümiani või muud endale meelepärast maitseainet.
3. Pane koivad pannile ja ahju ning küpseta 1,5 tundi.

Hirss õuntega
(umbes 3-le)

1,5 dl hirssi
3 dl kuuma vett ja maitsestamiseks puljongipulbrit
natuke võid praadimiseks

3 keskmise suurusega õuna
jupp (15-20 cm) porrut
peotäis rosinaid
natuke võid praadimiseks
soovi korral maitsestamiseks noaotsatäis vürtsköömnet ja kurkumit

1. Puhasta ja tükelda õunad ning viiluta porru.
2. Pane pann tulele ja sulata sellel väike viilukas võid.
3. Lisa pannile hirss ja kuumuta see korralikult aeg-ajalt segades läbi, kuni see hakkab natuke pruunistuma.
4. Võta väike paksu põhjaga pott, kalla võiga läbi kuumutatud hirss potti ning lisa sellele vesi ja maitsestamiseks natuke nt kanapuljongipulbrit (võib ka lihtsalt ainult soola). Hauta hirssi väikesel kuumusel umbes 20 minutit, kuni see on pehme. Ära sel ajal hirssi sega!
5. Kui hirss haudub, pane pannile veel viilukas võid ning kuumuta selles õunatükid ja porru kergelt läbi.
6. Kui hirss on pehme, lisa sellele õuna-porrusegu ja rosinad ning soovi korral vürtsköömen ja kurkum, sega kõik ained omavahel suure kahviga läbi ja lase segul potis kaane all veel mõni minut maitsestuda.

NB Mina praen alati hirsi enne hautamist niimoodi võis läbi. See annab hirsile mõnusalt pähklisse meki.
Pardikoibadest eraldunud rasva panen väikese nõuga külmkappi ja kasutan näiteks ahju- või praekartulite valmistamisel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar