teisipäev, 5. veebruar 2019

Kõrvitsapüreesupp



Eks neid retsepte kõrvitsapüreesupi jaoks ole igasuguseid. Mina eelistan pigem sellist varianti, kus on ka teisi köögivilju rohkem või vähem lisaks. Seda suppi on lihtne valmistada, see on mõnusalt sametine ja taldrikul nagu päike, eriti kui on tegu toreda peaaegu oranži muskaatkõrvitsaga.

800 g kõrvitsat (puhastatult)
2 keskmist kartulit
2 keskmist porgandit
2 väiksemat või üks suurem pastinaak
1 suur sibul või 2 väiksemat
1,25 l kana või köögiviljapuljongit (nii palju, et ained potis oleksid vaevalt kaetud)
200 ml vahukoort (35% rõõska koort)

Maitsestamiseks jahvatatud valget pipart, muskaati, ingverit, soovi korral kurkumit ja vajadusel soola. Alusta maitsestamisel veerandist teelusikatäiest iga aine puhul ja suurenda vajadusel koguseid.

1. Puhasta ja tükelda kõik köögiviljad ning pane koos puljongiga potti keema.
2. Kui ained on pehmeks keenud, tõsta pott tulelt. Püreesta ained saumikseriga või kannmikseris/köögikombainis.
3. Vala püreesse koor, maitsesta supp ja püreesta veel kord kergelt läbi.
4. Serveeri supp röstitud kõrvitsaseemnete või maitserohelisega.

NB Puljongi võid valmistada pulbrist või fondist/pastast. Pulbrid on üldiselt üsna soolased. Fondid ja pastad on märksa mahedama maitsega.
Vahukoore kogust võib suurendada ja köögiviljade koguseid vastavalt oma maitsele kohendada.
Kuna supi kogus on päris suur ja seda võib jääda ka järgmiseks päevaks, võiksid supi pärast koore lisamist veelkord lasta keema tõusta, sest nii säilib see paremini. Aga samas võid ainete koguseid vähendada ja teha väiksema koguse, ainult vedeliku puhul arvesta ikka nii, et ained oleksid vaevalt kaetud - siis ei tule supp liiga vedel ega paks, vaid kenasti paraja konsistentsiga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar