pühapäev, 16. veebruar 2020

Vastlakuklid





Vastlad on tulekul. Olen katsetanud mitmeid erinevaid kuklivariante, kuid pean tunnistama, et see on minu jaoks see õige. Kuklid tulevad parajalt kohevad, aga samas on ikka tummisema tekstuuriga, mitte õhuline saepuru. Nagu piduliku saia puhul kombeks, kuuluvad tainasse muna ja või. Sellest kogusest saab 12-16 kuklit. Mina tegin 13 umbes 80-grammist kuklit ja kuue kukli kohta kulus 200 ml vahukoort. Selle taina kogust on ka hea poolitada - kuuest kuni kaheksast kuklist piisab teinekord hästi.
Allikas: BakerBettie

85 g võid, toasooja
50 g suhkrut (u 3 sl)
2 muna (võiksid olla toasoojad)
1 tl soola
240 ml täispiima, käesooja
480-600 g jahu
0,5 tl jahvatatud kardemoni, soovi korral
7 g kuivpärmi = u 2,5 tl (võib panna kuni 12 g)

1. Vahusta vispliga toasoe või, suhkur ja sool. Sega juurde munad ja soe piim.
2. Nüüd sega juurde pärm, jahu ja kardemon. Ära kohe kogu jahu lisa, vaid alusta umbes kolmveerandist kogusest. Segan jahu alguses spaatliga, kuni tainas muutub juba üsna paksuks ja kleepuvaks. Siis kallan taina jahuga üle puistatud tööpinnale ja hakkan seda sõtkuma, lisades hästi vähehaaval jahu juurde, et tainas käte külge ei kleepuks. Sõtku seni, kuni tainas on mõnusalt elastne ja tainapallile sõrmega vajutades tõuseb lohk üles. Minul ei lähe alati tervet kogust jahu ära.
3. Tõsta tainapall õliga määritud kaussi, kata kauss köögirätiku või toidukilega ja pane sooja kohta kerkima (nt küttega põrandale või ahjusuule), kuni tainas paisub kahekordseks. Selleks kulub tund kuni poolteist, jahedamas ruumis isegi kaks tundi.
4. Vajuta tainast õhk välja, kalla vähese jahuga kaetud tööpinnale, sõtku ettevaatlikult kergelt läbi, jaga ühesuurusteks tükkideks ja veereta nendest pallid. Tõsta pallid küpsetuspaberiga kaetud plaadile, kata köögirätikuga ja jäta lihtsalt toatemperatuurile veel pooleks tunniks kuni tunniks kerkima.
5. Soovi korral määri tainapallid pealt lahtiklopitud munaga, tehes seda ettevaatlikult, et kerkinud pallikesi mitte lohku vajutada, ja küpseta kukleid ahjus 230 kraadi juures 15-20 minutit, kuni need muutuvad pealt kuldselt pruuniks.

Kuklid kerkisid ahjus veel nii palju, et mõned küpsesid külgepidi kokku.
Teinekord võiks kahes jaoks küpsetada, et neil rohkem ruumi oleks.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar