laupäev, 21. märts 2020

Piimaseen



Selline see piimaseen ehk keefiri graanulid (ingl k kefir grains) siis välja näeb - nagu teraline kohupiim. Mõnikord kasvavad graanulid rohkem kokku ja siis meenutavad nad rohkem seent. Meil siin Eestis teda kusagil poes kahjuks müügil pole ja saab seda hankida lihtsalt kellegi käest. Piimaseenega tehtud keefir on elus ja selles on palju kasulikke aineid. See on madala laktoosisisaldusega ja muu hulgas sisaldab kaltsiumi, rauda, fosforit, magneesiumi, B vitamiine, C vitamiini, D vitamiini, probiootilisi baktereid jne. Inglise keeles saab kõigest sellest lugeda Wikipediast.

Piimaseen ei talu metalli ning vajab elamiseks ja paljunemiseks õhku. Temaga toimetamisel kasuta klaasist, puidust, plastist või silikoonist vahendeid ja anum, kus seen piimaga on, peab olema pealt avatud. Kõige parem on anumasuu katta marliga, sest siis ei pääse putukad ligi, aga võib ka lihtsalt kaane irvakile jätta.

Keefiri on kõige parem valmistada täispiimast, seent kulub liitri piima kohta umbes supilusikatäis ja keefir valmib toatemperatuuril keskeltläbi 24 tunniga. Siis tuleb piimaseen läbi nailonsõela kurnata ja kergelt vee all loputada ning lähebki uus piim peale.
Toorpiima ei meeldi mulle eriti kasutada, sest miskipärast jääb siis keefirile imelik maik juurde. Katsetasin eri tootjate piimasid ja tulemus ikka sama. Nii et pastoriseeritud poepiim sobib hästi. Kui seda parajasti pole, ajab ka tavaline 2,5protsendine piim asja ajutiselt ära. Kui kasutada rõõska koort, saab justkui hapukoore. Olen katsetanud ka kookospiimaga ja tuleb kookosemaitseline keefir, aga ka seda ei tohiks pidevalt kasutada, sest taimsete piimadega seen lõputult hakkama ei saa ja hääbub.

Protsess on lihtne: lusikatäis piimaseent purki, piim peale, purk marliga kinni ja ööpäevaks tuppa kapi peale seisma. Siis sega keefir purgis natuke läbi ja kurna läbi nailonsõela. Seen loputa veega natuke üle ja pane purki tagasi ning jälle piim peale.
Kui tundub, et keefiri tuleb liiga palju, siis võib ju osa seenest ära visata või sõbrale anda ja teha kogu aeg väikest kogust. Samas mina kogun mõnikord keefiri, et sellest kohupiima teha. Samuti, kui ei viitsi pidevalt mässata või tuleb elus kiirem hetk või lähed reisile, võib piimaseene purgiga jahekappi panna ja seal püsib ta kenasti paar nädalat elus - ei juhtu midagi. Mina nimetan seda seene Siberisse saatmiseks.

Nii näeb välja valmis keefiir.
Pole midagi, kui natuke vett alla tuleb - segan lihtsalt keefiri läbi ja kurnan.

Ongi keefir kurnatud ja seen kenasti sõelal.

Nüüd on seenegraanulid veega loputatud ja lähevad koos piimaga purki tagasi.

Kui valmis keefir jääb pudeliga külmkappi kauemaks seisma, siis ta n-ö käib edasi, sest on ju elus, võtab väikese vungi sisse ja omandab vähe käredama maitse. Mulle just see meeldib, aga kui sulle see ei maitse, siis kasuta selline keefir mingisse küpsetisse ära. Pannkoogid tulevad iseäranis head!

Keefiri kasutamisest. Keefiri joon niisama või segan sellele moosi sisse. Või teen keefirikokteili: lisan keefirile oma maitse järgi näiteks õuna või röstitud peeti ja törts suhkrut ning suristan kõik kannmikseris läbi. Ning muidugi kõik muu tavaline kasutus: pannkoogid, koogid, saiad, külmad kastmed, kohupiim jne. Pean tunnistama, et pole juba mitu aastat poest keefiri ega tavalist kohupiima ostnud.

Keefiriseen tasapisi paljuneb ja aeg-ajalt on seda võimalik minu käest saada. Jagan seda meeleldi, kui kellegi soovi. Kirjuta parempoolses ribas toodud meiliaadressil.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar