esmaspäev, 3. veebruar 2020

Keefiritainast hakkliha-riisipirukas

ehk lihtsalt Laisk-Liisu pirukas



Keefiritainas on üks igavesti lihtne tainas ja kujunenud juba klassikaks. Olen teinud ka kapsaga varianti, kuid praegu panen siia hakkliha-riisitäidisega piruka retsepti. Taina retsept on pärit siit.
Eks täidise tegemine võtab tiba rohkem aega, aga tainas ise valmib kiirelt ja on loomult ju nagu pannkoogitainas. Küpsetamiseks läheb vaja 24-26 cm läbimõõduga kinnist vormi.

Tainas:

250 ml keefirit või hapupiima
2-3 muna
200 g jahu
50 g võid
0,5 tl soola
0,5 tl suhkrut
0,5 tl söögisoodat

Täidis:

400 g hakkliha ( veise- või seguhakkliha)
1-1,5 dl riisi + 2 tl puljongipulbrit (nt köögivilja)
1 sibul
soola
musta pipart
õli praadimiseks

Täidise jaoks:
1. Pese riisist tärklis välja ja keeda puljongipulbriga maitsestatud vees pehmeks. Võta vett kaks korda rohkem (1 osa riisi, 2 osa vett). Kui riis on peaaegu pehme, keera potil tuli alt ära ja lase riisil kaane all lõpuni pehmeks haududa, nii saad mõnusalt teralise riisi.
2. Puhasta sibul ja haki peeneks.
3. Kuumuta pannil õli. Prae selles sibul ja hakkliha läbi ning maitsesta soola ja pipraga. Soovi korral võid lisada mingit liha üldmaitseainet.
4. Sega omavahel keedetud riis ja praetud hakkliha ning jäta jahtuma.
 Pane nüüd ka ahi juba sooja!

Taina jaoks:
Sulata või ja jäta jahtuma.
Kalla keefir kaussi ja sega sellesse kõigepealt söögisooda. Seejärel sega keefiri sisse munad, siis jahu, sool ja suhkur ning lõpuks sulatatud või.

Kata vormi põhi küpsetuspaberiga ja määri see kergelt õliga. Kalla umbes pool tainast vormi põhja ja määri ühtlaselt laiali. Siis jaota täidis ühtlase kihina tainale ja kalla ülejäänud tainas täidisele. Küpseta pirukat  180 kraadi juures umbes 45 minutit, kuni pirukas muutub pealt kuldselt pruuniks.

Küpsetasin piruka keraamilises vormis ja unustasin küpsetuspaberi panna,
aga pirukas tuli ikka vaevatult vormist välja😊

Mõnusalt rikkaliku täidisega pirukas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar