laupäev, 28. detsember 2019

Mangosalat ja natuke juttu mangost




See salat on mul sageli menüüs, iseäranis suvisel hooajal, kuid ka talvel, kui õnnestub hea mango saada. Ilus värviline hõrk salat, mis sobib hästi kala ja kana juurde. Sedakorda sai selle kõrvale söödud kuumsuitsulõhekattega röstsaia.


Tore, kui õnnestub poest osta kohe söömiseks ehk ready to eat mango. Kui mango on kõva, panen selle mõneks päevaks aknalauale küpsema. Praegusel talvisel hooajal olen katsetanud mango küpsetamist nagu avokaado puhul, s.t panen mango pruuni jõupaberist kotti. See seisis mul praegu sedaviisi vist umbes viis päeva lihtsalt toas kapi peal ja valmis sai mõnusalt mahlane ja magus mango.
Tundub, et lõunamaised puuviljad peaksid kauplustesse jõudma suht samast kohast, sest ega's meil tarnijaid kümnete kaupa pole, kuid näiteks Selverist pole ma peaaegu kunagi head mangot saanud - need kipuvad ikka mädanema minema. Oma üllatuseks olen saanud parimad mangod kas Rimi või Grossi kauplusest.
Aga salati tegemine on lihtne.

Vaja läheb:

rohelist salatit, oma soovi järgi
1 punane sibul ja 1 sl tumedat palsamiäädikat
1 mango
0,5 granaatõuna
Kreeka pähkleid

Kaste:

1 sl mett
1-2 sl valge veini äädikat
1-2 sl neitsioliiviõli

1. Puhasta sibul ja viiluta õhukeselt ning sega see kausis palsamiäädikaga.
2. Puhasta mango ja tükelda (mitte päris kuubikuteks, vaid õhemateks viiludeks). Eralda granaatõunast seemned.
3. Laota taldrikule kiht rohelist salat, järgmisena laota salatile sibulaviilud, siis mangotükid ja granaatõunaseemned. Lõpuks puista peale Kreeka pähklid. Need võib lihtsalt näppude vahel väiksemaks murendada.
4. Sega kausis omavahel kastme ained ja vala kaste ühtlaselt salatile. Salati võib pooleks tunniks kuni tunniks jahedasse maitsestuma panna.

Siin roheliseks lihtsalt spinat.

NB Kui mango on väga suur, võib kasutada pool mangot ja ülejäänust teha näiteks magustoidu.
Granaatõunast puhastan seemned välja n-ö koputamise meetodil: lõikan granaatõuna pooleks, kangutan servad pisut lahtimale, panen selle peopesa peale, hoides sõrmed harali, ja koputan väikese kausi või kõrgema servaga supitaldriku kohal sellele üsna kõvasti puulusikaga peale, nii et seemned pudisevad sõrmede vahelt kaussi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar