reede, 27. detsember 2019

Veisepõsed punase veini kastmes



Veisepõsk on üks igavesti hää liha. Seda võib täiesti tavaliselt veiselihale omaselt maitsestada ja siis puljongis hautada. Aga mina olen juba kordi valmistanud põski ühe Jamie Oliveri retsepti järgi. Mõnus talvine ja natuke gurmeelik roog ning miks mitte teha seda näiteks vana aasta õhtul.

2 veisepõske (u 800 g)
4 keskmise suurusega sibulat
2 küüslauguküünt
30 g võid või 2 sl toiduõli, praadimiseks
1 punt värsket tüümiani (või 2 tl kuivatatud tüümiani)
350 ml kvaliteetset punast veini
30 g tumedat šokolaadi, 70%
750 ml veisepuljongit
soola ja musta pipart maitsestamiseks oma maitse järgi
1 sl tugevamaitselist moosi (nt musta/punase sõstra või kreegimoosi)

1. Pane ahi 160 kraadi peale sooja.
2. Puhasta vajadusel veisepõsed kelmest ja lõika kumbki umbes neljaks tükiks. Puhasta sibulad ja küüslauk ning haki peeneks.
3. Kuumuta hautamisnõus (mina kasutan malmpotti) või või õli, pruunista selles lihatükid ja tõsta need kõrvale.
4. Nüüd kuumuta potis sibulad ja küüslauk, kuni need muutuvad klaasjaks. Lisa tüümian, tõsta liha potti tagasi ja kalla vein juurde.
5. Lase veinil keema tõusta ja keeda seda, kuni pool on aurustunud. Nüüd sega juurde peenelt riivitud šokolaad.
6. Kalla juurde veisepuljong, lase vedelikul keema tõusta ning maitsesta see vajadusel veel soola ja pipraga.
7. Kata pott fooliumi ja kaanega ning pane ahju. Hauta veisepõski umbes 4 tundi, kuni liha on läbinisti pehme.
8. Võta hautis ahjust välja ja pane veel korraks tulele. Sega kastmesse moos. Alguses võib seda vähem panna ja siis oma maitse järgi juurde lisada.
9. Serveeri veisepõsed kartulipudru või mingi köögiviljapüreega.

NB Mina valmistasin sedakorda kartuli, pastinaagi ja õunapüree. Jamie Oliver pakkus välja pastinaagi, juurselleri ja õunapüree.
Tüümianioksad sidusin niidiga kimpu ja nii oli need lihtne pärast kastmest eemaldada. Lihtsalt ei viitsinud neid lehekesi vartelt noppida.

Moos annab kastme maitsele õige sära.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar