kolmapäev, 11. detsember 2019

Kõrvitsa-kartulivorm hakklihaga




Mõnusalt soojendav talvine roog. Idee pärit Taste.com.au-st, kus kasutati väikeseid vorme, aga lihtsuse mõttes kasutasin mina üht suurt. Ainete loetelu on pikk, aga tegelikult käib valmistamine sellega võrreldes suhteliselt kähku. Puljongi võib valmistada lihtsalt veest ja puljongipulbrist või -kuubikust. Minu vorm oli 25 x 30 cm. Võib olla ka paar sentimeetrit väiksem vorm.
 
600 g kartuleid (u 6 suurt)
500 g kõrvitsat, puhastatult
50 g võid
soola
jahvatatud valget pipart
jahvatatud muskaatpähklit
80-100 g tugevamaitselist riivjuustu (nt Cheddarit), soovi korral
 
500 g veise- või seguhakkliha
2 sibulat
2 porgandit
2 varsselleri vart
1 loorberileht
3 sl tomatipastat või mingit tugevamaitselist tomatikastet
1 sl Worcestershire'i kastet
loomalihapuljongit nii palju, et segu pannil oleks kaetud
soola, ainult vajadusel
pipart
õli praadimiseks
 
1. Puhasta kõik köögiviljad. Haki kartulid ja kõrvits väiksemateks kuubikuteks ning pane soolaga maitsestatud veega keema.
2. Pane küpsetusahi olenevalt oma ahjutüübist 180 või 200 kraadi peale sooja.
3. Viiluta sibulad, haki varsseller peeneks ja porgand peenikesteks pulkadeks või riivi jämedalt.
4. Kuumuta sügaval pannil õli ning prae sibulad ja hakkliha kergelt läbi. Siis lisa varsseller ja porgand ning sega kõik omavahel läbi. Lisa maitseained ja nii palju puljongit, et segu oleks kaetud, ning jäta segu väikesel tulel umbes 10-15 minutiks hauduma, kuni köögiviljad on peaaegu pehmed.
5. Kui kartul-kõrvits on pehmed, kurna vesi ära. Lisa pool võid ja tambi kartul-kõrvits pudruks. Maitsesta ja soovi korral sega juurde juust.
6. Kata vormi põhi ühtlaselt hakklihaseguga, tõsta sellele jao kaupa puder ja hõõru lusikaga ühtlaseks kihiks. Lõpuks lõika pudru peale ülejäänud võist tükid.
7. Küpseta vormi ahjus umbes 15 minutit, kuni kate hakkab pealt kergelt pruunistuma.
 
NB Pöördõhuga ahju korral on temperatuur madalam ehk siin 180 kraadi. Mina kasutan tavalist gaasiahju ja 200 kraadi. Mõnikord on küpsetustemperatuurid retseptides ahjutüüpide järgi antud, aga kui seda pole märgitud, siis üldjuhul tuleb gaasiahju korral kasutada umbes 20 kraadi võrra kõrgemat kuumust.
 
Vormi suurus 25 x 30 cm.

Vorm tuli meeldivalt mahlane.
Võid võib peale panna rohkem, siis pruunistub kate paremini.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar