teisipäev, 5. november 2019

Mahlane õunakook



Ausalt öeldes on mul kõik õunakoogid päris mahlased, kui neisse vaid piisavalt õunu panna. Aga see variant, milleni olen jõudnud katsetamise käigus, on tõesti super. Püüdsin nüüd ka ainete kogused kirja panna.
Kook on valmistatud 26 cm läbimõõduga vormis. Muretaina valmistan ise ja retsept on siin. Ning kõige esimesena pane ikka ahi juba soojenema.

Põhi:

u 400 g muretainast

Täidis:

7-8 suuremat magushaput õuna
võid praadimiseks
suhkrut ja jahvatatud kaneeli maitsestamiseks, vastavalt õunte hapususele

3 muna
100 g maitsestamata jogurtit
2-3 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 sl jahu

Kate:

lihtsalt mandlilaastud/hakitud pähklid või purukate oma soovil

1. Kui teed taina ise, siis valmista kõigepealt muretainas, keera toidukilesse ja pane külma.
2. Puhasta õunad ja lõika keskmise suurusega kuubikuteks. Sulata pannil umbes 20 g võid, lisa õunakuubikud, maitse järgi suhkrut ja kaneeli ning kuumuta kõik segades läbi, kuni õunad hakkavad pehmenema. Siis tõsta õunad jahtuma. Ära lase õuntel väga pehmeks minna!
3. Klopi kausis munad lahti ning sega juurde suhkrud, jogurt ja jahu.
4. Rulli tainas õhukeseks ja kata vormi põhi, nii et jääksid kõrged ääred. Toksi tainasse kahvliga augukesed, kata ääred fooliumiribadega ja eelküpseta põhja 10 minutit umbes 230 kraadi juures.
5. Võta põhi ahjust välja ja eemalda fooliumiribad. Jaota õunad ühtlaselt põhjale ja kalla muna-jogurtisegu neile peale. Katteks puista peale lihtsalt mandlilaaste või hakitud pähkleid või mingi purusegu jahust, võist ja suhkrust.
6. Küpseta kooki vastavalt oma ahju tüübile 180-200 kraadi juures 35 minutit, kuni kate hakkab kergelt pruunistuma.

NB Mina kasutan vahel järgmist katet: 2 peotäit hakitud Kreeka pähkleid, 2 sl täisteranisujahu, 1 sl suhkrut, jahvatatud kaneeli, 20-30 g toasooja võid. Hõõrun kõik ained kahvliga omavahel nii läbi, et tekib puru ja puistan ühtlase kihina koogile.

Kasutan ikka küpsetuspaberit, sest selle peal on hea tainas lahti rullida
ja siis vormi tõsta.

Täidises jäävad õunatükid mõnusalt mahlased.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar