neljapäev, 13. juuni 2019

Basiiliku-lehtkapsapesto

ehk lehtkapsa teekond peenralt purki




Veel üks pesto, sedakorda lehtkapsaga. Kuna lehtkapsas omaette on üsna tugeva maitsega, pehmendab basiilik selle mekki. Praegu oli aeg talve peenras üle elanud kapsad välja tõmmata, et noortele taimedele ruumi teha, ja rohke lehesaak tingis ka pestoteo.

Et lehtkapsas veel mõni päev säiliks, panin ta veeäbrisse.
Kõrval tünnist piiluvad kartulipealsed.

Pesto jaoks vajaminevate ainete kogused on soovituslikud ja õli kogust tuleb jällegi ise tunde järgi reguleerida, et kaste saaks endale meelepärase paksusega. Sama kehtib ka soola ja sidrunimahla kohta. Pestot tuleb päris paras ports, kuid seda kulub ka korralikult grill-lihale ja -kalale, külmadesse kastmetesse ja ka kotletitaina sisse.

Vaja läheb:

10 lehtkapsa lehte
1 pott basiilikut (nagu poes müüakse) või üks suur punt
1,5 tl soola
4 küüslauguküünt
70 g kõva juustu (Parmesani, Fortet vm)
suur peotäis Kreeka pähkleid
3 sl sidrunimahla
u 150-200 ml õli (päevalille- või oliiviõli või mõlemat)

1. Haki jämedalt basiilik ja lehtkapsas, küüslauguküüned ning Kreeka pähklid. Riivi juust.
2. Pane umbes kolmandik hakitud rohelisest köögikombaini, lisa tugev sorts õli, sidrunimahl ja sool ning töötle aineid, kuni need tõmbavad kokku ja teevad nõus ruumi.
3. Lisa järgmine kolmandik rohelist, hakitud küüslauk ja pähklid, riivjuust ning jälle tugev sorts õli ning töötle aineid uuesti.
4. Lisa viimane kolmandik rohelisest ja töötle aineid, lisades tasapisi õli, kuni saavutad soovitud konsistentsi. Vahepeal seiska kombain ja kraabi nõu seintelt segu alla. Kui soovitud paksus on saavutatud, timmi pesto maitse endale parajaks.

Minu köögikombainil on väike 0,8 l nõu ja pärast kogu rohelise lisamist tõmbas see mass nii kokku, et jäi järele vaid pool nõu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar