laupäev, 16. märts 2019

Hakkliharull spageti ja Uncle Ben'si kastme täidisega




Retsept on mul käigus olnud juba pea kaks aastakümmet. Idee sai alguse hakkliharulli retseptist, mis on pärit kokaraamatust "Lihatoidud" (S. Masso, O. Relve, 1978), aga ei mäletagi, mis põhjusel see praegusele kujule transformeerus. Püüdsin ainete koguseid mõõta, kuid neid võib oma meele järele muuta, sest ise teen oma põhitoite alati lihtsalt mälu ja tunnetuse järgi. Seda rulli sobib serveerida ka pidulikumal puhul, sest see näeb välja, nagu oleks pool päeva köögis vaeva nähtud, aga tegelikult valmib see üsna lihtsalt.

Hakkliharulli jaoks läheb vaja väikese servaga 24-26 cm läbimõõduga ümmargust ahjupanni või -vormi. Selle võib määrida õli või võiga, kuid mina mugava inimesena eelistan katta selle küpsetuspaberiga.

Ümbris:

700 g seguhakkliha
1 suur muna
1 suur sibul, peeneks hakitult
2-4 sl riivsaia
1 tl soola
0,5 tl musta pipart
0,5 tl mingit liha üldmaitseainet (nt Santa Maria, soovi korral)

Täidis:

150 g kuivi (täistera)spagette
1 purk Uncle Ben'si kastet (nt magushaput)
100 g riivitud juustu (täiesti oma maitsejärgi)
punt värsket peterselli, hakitult

1. Kõigepealt keeda spagetid soolaga maitsestatud vees ja nõruta, siis jõuvavad need natuke jahtuda.
2. Sega kõik ümbriseks mõeldud ained ja saadki tavalise kotletitaina. Jaga see niimoodi pooleks, et üks pool jääb õige natukene suurem - see läheb katteks.
3. Haki petersell ja kui vaja, riivi juust.
4. Nüüd pane rull kokku.

 Kata panni põhi ühtlaselt väiksema osa hakklihaga, nii et see jääks servast natuke kõrgem.

Laota põhjale pool spagettidest, nende peale jaota pool Uncle Ben'si kastmest, sellele pool riivjuustust ja siis pool hakitud petersellist. Seejärel korda tegevust.

Pane väikesesse kaussi natuke külma vett, millega käsi niisutada, et hakklihasegu ei kleepuks vormimisel käte külge. Nüüd võta lihtsalt järjest väike peotäis segu, vajuta pihkude vahel lapikuks ja kata nende lappidega rulli täidis, nii et nende vahele ei jääks pragusid. Siis silu rull seda pealt veega niisutades ühtlaseks - nii liitekohad kaovad ja rull ei küpse pealt lõhki.

Küpseta rulli ahjus umbes 200 kraadi juures 45 minutit kuni tund.
Rulli juurde sobib suurepäraselt lihtne porgandisalat ja miks mitte pidulikumal puhul ka kerge punane Itaalia vein.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar