reede, 13. september 2024

Kõrvitsa-ploomimoos apelsini ja vürtsidega



Sel aastal oli vähemalt minu aias kehv kõrvitsa-aasta ja saagiks sain vaid ühe väikese kõrvitsa, millest otsustasin moosi keeta. Kuna ploomisaak oli keskmiselt hea, siis jätkus neidki moosiks. Ploomimoosi mahendamiseks olen ennegi kasutanud kõrvitsat, kuid seekord tahtsin midagi huvitavamat. Seega vaatasin natuke ringi ja sündiski moos, mis sobib nii saiale kui ka pudrule, lisandiks juustule ja miks mitte ka lihale.
Moosi maitset võib enda soovi järgi timmida. Praegused ainete kogused tingis aga mu pisike kõrvits, mille kaal puhastamata kujul oli 1,1 kg. Kes soovib kollast moosi, võib kasutada kollaseid ploome.


700 g kõrvitsat, puhastatult
700 g ploome
700 g suhkrut
1 apelsini koor ja mahl
0,5 tl vanillipulbrit või vanillikaunapastat
1 tl piparkoogivürtsi
2 sl sidrunimahla

1. Keeda kõrvitsatükid väheses vees pehmeks ja kurna või auruta pehmeks ning lisa siis kõrvitsatükkidele sorts aurutamisvett. Vajuta kõrvitsatükid potis pudrunuiaga püreeks.
2. Lisa kõrvitsapüreele suhkur, puhastatud ja tükeldatud ploomid ning lase segul keema tõusta.
3. Alanda kuumust ja lase moosil vähemalt 20 minutit vaikselt podiseda. Lisa riivitud apelsinikoor ja mahl ning ülejäänud maitseained. Sidrun tõstab kõik maitsed kenasti esile ja elavdab maitset.
4. Tõsta moos kuumalt purkidesse ja kaaneta.

NB Kui apelsin nii väga ei maitse, võib lisada ainult pool apelsini.
Mida kauem moosi keedad, seda tummisemaks see muutub.

Selline vürtsikas ja pisut apelsinine moos sobis
väga hästi Brie juustu seltsiliseks.
Imehää eelroog või magustoit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar