kolmapäev, 25. september 2024

Aedoavorm seentega




Tänavu oli mul aias ülihea oasaak. Oleme saanud neist korralikult isu täis süüa. Aga kuna ube oli tõesti palju, siis otsisin retsepti, milles neid rohkelt ära kasutada. Ja leidsingi siit. Kogused kohandasin grammideks ja üht-teist muutsin veel.
Vorm tuli imemaitsev ja see sobib suurepäraselt nii liha kui ka kala juurde ning samuti omaette roaks. Mõnus vaheldus kartulile ja muudele lisanditele.
Ubadeks võivad olla nii aedoad ehk Türgi oad ehk põõsasoad - heal lapsel mitu nime - kui ka lattoad. Seenteks kasutasin esimene kord värskeid kukeseeni, teine kord aga soolatud riisikaid, kuid ilmselt sobivad ka muud, näiteks kitsemamplid oma pähklise maitsega. Ning katte tegin esimene kord värskest saiast, teine kord aga riivsaiast.
Vormi mõõdud on ca 20 x 25 cm ning sellest kogusest võib tõepoolest jätkuda isegi kuuele sööjale.

500 g aed- ehk Türgi ube
1 sl õli
1 sl võid
300 g värskeid kukeseeni või mingeid soolaseeni, mille kogust võib vähendada
1 sibul
2 küüslauguküünt
4 tl jahu
1-1,5 dl kanapuljongit (vesi + 1 tl kanapuljongi pulbrit)
200 ml vahukoort (35% rõõska koort)
1 sl Worcestershire kastet
1 sl sojakastet
soola, vajadusel
jahvatatud musta pipart

Kate 1:

5 lõiku värsket saia
sorts õli
70 g riivitud parmesani või muud kõva juustu
1 suur küüslauguküüs
punt värsket peterselli

Kate 2:

2-2,5 dl riivsaia
sorts õli
70 g riivitud parmesani või muud kõva juustu
0,5 tl küüslaugupulbrit
1 tl kuivatatud peterselli või 1-2 sl hakitud värsket peterselli

1. Puhasta oad ja keeda neid 5 kuni 8 minutit soolaga maitsestatud vees. Seejärel kurna.
2. Kuumuta sügaval pannil õli ja või. Lisa viilutatud sibulad ja jämedalt hakitud küüslauguküüned ja prae need kergelt läbi. Lisa hakitud seened, maitsesta need pipra ja vajadusel näpuotsatäie soolaga. Värskeid seeni prae, kuni tekkinud vedelik enamjaolt aurustub.
3. Sega jahu külmas vees ja lisa koos puljongipulbriga pannile. Sega kõik ained omavahel läbi. Lisa ka vahukoor, Worcestershire ja sojakaste ning kuumuta kõike aeg-ajalt segades väikesel kuumusel, kuni kaste pakseneb. Vajadusel lisa soola.
4. Lisa seenekastmele keedetud oad, sega ained omavahel läbi ja kalla vormi.
5. Katte 1 jaoks murenda saiaviilud köögikombaini nõusse, lisa õli, riivjuust, jämedalt hakitud küüslauk ja petersell ning töötle ühtlaseks puruks.
Katte 2 jaoks sega lihtsalt kõik ained. Puista kate ühtlase kihina oa ja seenekastme segule.
6. Küpseta vormi umbes 200 kraadi juures 20-25 minutit, kuni kate muutub kuldselt pruuniks.

NB Kuigi uba tahab üsna palju soola, ole selle lisamisega siiski ettevaatlik.


Esimesel juhul tegin katte värskest saiast ja
nii jääb kate kaunim.

Oavorm veiselihapihviga.

Riivsaiast tehtud kate ja
vormis kasutasin ka lattube.

Vorm sobib oivaliselt lisandiks ka kalale.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar