neljapäev, 26. september 2024

Itaaliapärane marineeritud suvikõrvits




Juba tükk aega tahtsin katsetada enda jaoks mingit uut suvikõrvitsahoidist ja nii hakkasin retsepti otsima. Ahvatles natuke teistmoodi õliga hoidis ja saigi see ära proovitud. Tulemusega olen väga rahul - mõnusalt krõmpsuvad lõigud.
Idee pärit siit. Mõistagi reguleerisin koguseid ja sättisin need oma aias kasvanud suvikõrvitsa järgi, mis kaubanduses müüdavatest natuke suurem. Tulemuseks sain kaks umbes 400 ml purki ja ühe väiksema veel.
See õliga hoidis tahab pigem olla jahedas ja mitte päris külmkapis, sest seal mul õli hangus (ilmselt aitas reaktsioon äädikaga ja nulli lähedane temperatuur). Algse retsepti puhul pakuti säilivusajaks vist paar nädalat, aga mina kuumutasin suvikõrvitsa marinaadis läbi ja siis läks kõik kuumalt purki, mistõttu usun, et säilib ikka kauem. Kuigi jah, niimoodi valmistatuna on suvikõrvits nii maitsev, et ega ta pikalt seisma jää 😋

1 suurem suvikõrvits, ca 500 g
200 ml valge veini äädikat (5%)
150 ml oliiviõli
5 küüslauguküünt, puhastatult ja tervelt
1 tl soola
1 tl suhkrut
1 tl kuivatatud punet
1 tl kuivatatud basiilikut
0,5 tl tšillihelbeid

1. Viiluta suvikõrvits õhukeselt ja pane laiemasse kaussi. Puista lõikudele soola ja sega kõik kätega ettevaatlikult läbi, et lõigud oleksid soolaga ühtlaselt kaetud. Jäta pooleks seisma.
2. Pane kõik marinaadi ained potti, lase keema tõusta ja keeda väikesel kuumusel umbes 3 minutit. Kontrolli maitset, vajadusel lisa soola ja/või suhkrut.
3. Pigista suvikõrvitsalõigud õrnalt kuivaks, pane marinaadi ja lase marinaadil uuesti keema tõusta. Keera kuumus kinni. Kõigepealt tõsta lõigud tihedalt purkidesse, nii et igas purgis oleks ka küüslauguküüsi, ja siis tõsta marinaad kärmelt peale, nii et lõigud oleksid kaetud. Sulge purgid.

NB Kohaliku küüslaugu küüned võivad olla päris suured, nii et sel juhul piisab vast kolmest, mis lõigata pooleks või kolmeks, nagu ise tegin.

Pean veel kord tunnistama, et tulemus on ääretult maitsev
ja krõmps - raske aru saada, et tegu suvikõrvitsaga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar