neljapäev, 22. detsember 2022

Pähklitort




Järjekordne tort mu üsna suurest varasalvest, mille päritolu ulatub nõukaaega ja mida pean oma varamu klassikaks. Minu meelest lihtne, kuid üllatavalt hõrk ja nauditav maius, mis sobib hästi talvisesse aega. Olen teinud seda nii jõuludeks kui ka vana-aastaõhtu peolauale.
NB Kuna tort tahab natuke seista, et maitsed ühtlustuksid, on hea see valmistada söömisele eelmisel õhtul.
Põhjad küpsetasin 26 cm läbimõõduga vormis.


250 g kooritud sarapuupähkleid (jagatuna 200 ja 50 g)

6 suurt muna
300 g suhkrut
100 g nisujahu
1-2 tl küpsetuspulbrit

400 ml vahukoort
1 tl vanillisuhkrut või 0,5 tl vanillikaunapastat
tumedat šokolaadi kaunistamiseks

1. Kui pähklid pole kooritud, siis rösti pähkleid pannil, kuni nende koor hakkab pragunema. Siis lase pähklitel jahtuda, kalla jahtunud pähklid köögirätikule, keera rätikusse ja rulli neid edasi-tagasi - nii tuleb koor hästi lahti. Seejärel purusta pähklid köögikombainis.
2. Tordipõhjade jaoks vahusta munad suhkruga, sega ettevaatlikult juurde küpsetuspulbriga segatud jahu ja 200 g purustatud pähkleid. Siis küpseta eraldi kolm põhja. Mina jagan taina silma järgi kolmeks. Katan küpsetusvormi küpsetuspaberiga, mille määrin õliga, kallan kolmandiku tainast vormi ja küpsetan 230 kraadi juures (gaasiahjus) umbes 15 minutit. Siis tõstan põhja koos küpsetuspaberiga jahtuma ja kordan tegevust veel kaks korda.
3. Kui tordipõhjad on jahtunud, vahusta vahukoor vanillisuhkruga ja sega juurde ülejäänud 50 g pähklipuru. Ning nüüd pole muud kui tort kokku panna. Määri esimesele tordipõhjale mitte väga paks kiht vahukoort, aseta peale järgmine põhi ja korda tegevust. Siis pane peale kolmas põhi ja kata tort üleni vahukoorega. (Eks jälle tuleb vahukoort silma järgi jagada.) Kaunistuseks riivi tordile tumedat šokolaadi.


Nagu armastatakse öelda,
mõnusalt mahlane tort.


 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar