teisipäev, 13. detsember 2022

Maksakotletid




Millegipärast pole kunagi varem maksakotlette teinud ja plaanis need olid. Ju siis maksakastmest ja pasteedist on piisanud. Aga vahelduseks on maksakotletid päris mõnusad ja nende valmistamine ei võta kauem aega kui maksakastmel. Viimase tõuke nende tegemiseks andis see, et kohalikule taluturule on ilmunud tegelased, kes pakuvad neid Ukraina toidu egiidi all. Kuid ma pean ju kõike ikka ise tegema. Niisiis natuke guugeldamist ja minu variant sai siis selline, mis maitses kodustele hästi.


600 g veisemaksa
150 g kuumsuitsupeekonit, rasvasemat või suitsupõske
4-5 sl nisumannat (mina: täisteramanna)
1 muna
1-2 sibulat
1 tl soola
0,5 tl musta pipart
0,3 tl sumahhit, soovi korral
õli praadimiseks

1. Puhasta ja haki peenelt sibulad. Aja pannil õli kuumaks ja kuumuta selles sibulat, kuni see muutub klaasjaks (paar minutit). Jäta sibul jahtuma.
2. Puhasta maks kelmedest ja tükelda. Tükelda ka peekon. Purusta peekon toidukombainis. Lisa peekonile maks ja purusta edasi koos peekoniga.
3. Kalla peekoni-maksasegu kaussi, sega juurde sibul, maitseained ja manna ning jäta kotletitainas pooleks tunniks seisma, et manna paisuks. (Sel ajal saad näiteks valmistada kotletile lisandid.) Tainas jääb siiski ikka üsna pehme.
4. Kuumuta pannil õli, tõsta tainas lusikaga pannile ja vajuta õrnalt lapikuks. Prae kotlette keskmisel kuumusel mõlemalt poolt umbes paar-kolm minutit.

Niisugune lõbus maksakotletitainas välja näeb.
Sel ajal, kui manna paisus, panin kartulid keema ja
tegelesin salatiga.

Kotletitainas on üsna pehme olekuga,
kuid püsib kindlalt koos ega lagune.

Kotlettide lisandiks sobisid hästi kartulipuder ja toorsalat.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar