kolmapäev, 26. august 2020

Röstitud baklažaani matbucha



Mõni aasta tagasi otsisin, mida huvitavat tomatist teha ja purki panna ning leidsin sellise Maroko või ka Vahemere päritolu salati, mida nimetatakse matbucha'ks. Seda süüakse külmalt saiaga, aga mina olen seda purki pannud ja kasutanud talvel ka sooja kastmena. Kuid näiteks külmalt ciabatta peal on see imemaitsev! Natuke mässamist see salat nõuab, kuid röstitud baklažaan ja paprika annavad salatile imehea meki ning vaev on igal juhul tulemust väärt.
Allikas: Tori's Kitchen

2 keskmise suurusega baklažaani (umbes 1kg)
1 dl oliiviõli + 2 sl röstimiseks
2 punast paprikat
1 värske tšillipiprakaun
8-10 suurt tomatit (umbes 1kg)
1 küüslauguküüs
1 tl soola
70 g kontsentreeritud tomatipastat (1 väike konserv)
0,5 tl tšillihelbeid
suhkrut maitse järgi ( umbes 2 sl)
2,5 tl jahvatatud paprikat
0,5 tl suitsutatud paprikat

1. Pane ahi 230 kraadi peale sooja. Tükelda baklažaan väikesteks kuubikuteks (1,5-2 cm) ja sega kausis 2 sl oliiviõliga. Laota baklažaanitükid ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja küpseta neid ahjus, kuni tükid muutuvad pehmeks ja hakkavad pruunistuma. Umbes kümne minuti möödudes sega korra tükid läbi.
2. Baklažaani röstimise ajal koori ja tükelda tomatid. Kuidas seda teha, leiad siit.
3. Kata teine küpsetusplaat fooliumiga ning pane sellele paprikad ja tšillikaun. Kui baklažaan tuleb ahjust välja, pane paprikad ja tšilli küpsema. Kui tšillikaun vajub kokku, võta see ahjust välja jahtuma, siis koori ja võta seemned välja. Küpseta paprikaid edasi, neid aeg-ajalt keerates, kuni nende nahk hakkab kergelt söestuma. Siis võta paprikad ahjust välja, pane kaussi ja jäta kaane alla jahtuma. Koori need ja puhasta seemnetest. Tükelda tšilli ja paprikad.
4. Kuumuta potis õli, lisa sellele tomatid ja lase keema tõusta, siis lisa baklažaan, paprika, tšilli, peeneks hakitud küüslauk ja maitseained. Lase segul umbes 20 minutit vaikselt podiseda. Kui tomatid on lihased, hauta segu kaane all, kui vesised, tee seda ilma kaaneta, et vedelik aurustuks ja matbucha tuleks paksem. Maitseta segu lõplikult (salat peaks tulema magusapoolne ja teravahõnguline) ning pane kuumalt purkidesse.

Mina sain sellest kogusest kolm 550 g purki ja natuke jäi kohe saiaga söömiseks üle.

NB Kui su ahju mahub kaks plaati korraga, saad küpsetada baklažaani ja paprikad samal ajal.
Maitse timmi ikka oma maitse järgi.

Nii see matbucha potis podises.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar