teisipäev, 6. oktoober 2020

 Pirni-kohupiima-purukook



Kuna hää naabrinaine jagas lahkelt pirne, olen juba mitu korda pirnikooki teinud. Selle kohupiimaga koogi kombineerisin teiste retseptide põhjal ise kokku ja jäin väga rahule. Mõnus vaheldus ja liköör lisab muidu läägevõitu pirnile särtsu.
Koogi küpsetasin 26 cm läbimõõduga vormis. Taina kogus tuli selle vormi jaoks kenasti paras, mistõttu võib seda kasutada purukoogi põhiretseptina ja asendada pirnid näiteks õuntega või miks mitte ka ananassiga.

Põhi ja kate:

150 g võid, sulatatult
250 g jahu
150 g suhkrut
näpuotsatäis soola
1 tl küpsetuspulbrit

1 muna
1 sl hapukoort (või maitsestamata jogurtit)

Täidis:

6 dl  pirnikuubikuid
0,5 dl mandli- või pähklilikööri

400 g kohupiima
3 muna
1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut (või 0,5 tl vanillikaunapastat)
1-2 sl jahu

1. Kõigepealt puhasta pirnid, tükelda ja pane likööriga tõmbama. Aeg-ajalt sega, et pirnikuubikud maitsestuksid ühtlaselt.
2. Põhja jaoks sega omavahel kuivained ja nirista segu hulka tasapisi sulatatud või, segades samal ajal jahusegu suure kahvliga, nii et tekib ühtlane puru. Siis tõsta umbes pool puru teise kaussi. Allesjäänud purule sega juurde muna ja hapukoor ning jaota see ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetud vormi põhjale.
3. Hõõru kausis munad ja suhkrud heledaks vahuks. Sega munavahule juurde kohupiim ja jahu.
4. Jaota pirnikuubikud ühtlaselt põhjale, kata need kohupiimaga ja puista peale ülejäänud purutainas. Küpseta kooki 180 kraadi juures umbes 50 minutit, kuni kook muutub pealt kuldselt pruuniks. Serveeri kooki jahtunult.

NB Kuna mul olid pirnid väga väikesed, mõõtsin lihtsalt kuubikute koguse ära, aga üldiselt võib vaadata silma järgi, et kuubikud kataksid kenasti koogipõhja.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar