esmaspäev, 3. august 2020

Veisemaksapasteet


Ostan sageli igasugu rupskeid koerale, aga mõnikord ei jõua kõik temani nagu seegi kord. Maksatükk oli sedavõrd ilus, et otsustasin pasteeti teha. Tavaliselt panen kogused tunde järgi, aga nüüd püüdsin need kirja panna, et oleks hea teinekord nendest juhinduda.

700 g veisemaksa
200 g kuumsuitsu peekonit või suitsupõske
1 suurem sibul
2 väiksemat porgandit
0,5 l veisepuljongit (vesi + 1,5 sl puljongikontsentraati ehk fond'i)
jahvatatud musta pipart (umbes 1 tl)
1 tl suhkrut
2 loorberilehte
toiduõli

150 g toasooja võid
jahvatatud või riivitud muskaatpähklit (umbes 0,3 tl)
1-2 sl brändit
soola ja suhkrut vajadusel maitsestamiseks

1. Puhasta maks vajadusel kelmedest ja tükelda kõik ained. Kuumuta kõrge servaga pannil või malmpotis õli ja kuumuta kõik ained selles läbi, kuni maks muudab värvi. Kalla peale puljong ja lisa maitseained. Vedelikku peaks olema nii palju, et ained oleksid kaetud. Lase segul keema tõusta, keera kuumus hästi väikeseks ja lase maksal kaane all haududa umbes poolteist tundi, kuni see on pehme. Siis lase segul jahtuda.

2. Kui maksasegu on jahtunud, purusta see köögikombainis või kannmikseris. Selleks tõsta kõik tükid hästi vähese vedelikuga purustamisanumasse ja töötlemise käigus lisa vajadusel lusikahaaval vedelikku, et saada kreemjas püdel mass. (Mina tegin seda kahes osas.)
3. Vahusta kausis toasoe või ja sega sellesse järk-järgult purustatud maksasegu. Maitsesta pasteet muskaatpähkli, brändi ning vajadusel veel soola ja suhkruga.

Sellest kogusest tuli täpselt neli väikest salatikarbitäit pasteeti.
Pasteet säilib ideaalselt paar kuud sügavkülmas,
kui kohe ei jõua kõike ära süüa.

Ja üle jäi pasteeti nii palju, et sain endale preemiaks ühe saia teha.
Tomat sobib maksapasteediga oivaliselt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar