esmaspäev, 3. august 2020

Biskviitkattega õunakook




Taas üks klassika ja esimene õunakook tänavuse hooaja õuntest. Nõukaajal oli see üks põhilisi kooke õunte või rabarberiga, mida oli pea alati saada nii kohvikutes kui ka kulinaariakauplustes, nagu toona neid nimetati. Praegu, kui selle järele isutab, tuleb seda ikka ise valmistada.
Muretainas on mul põhiretsept, mis on pärit kokaraamatust "Valik toiduretsepte", ja kogus tuleb umbes 600 g. Kui soovin õhulisemat ja paksemat tainast, lisan küpsetuspulbrit, kui õhemat, jätan selle lisamata.
Koogi küpsetasin oma tavapärasel plaadil, mille suurus on umbes 23 x 28 cm.

Muretainas:

300 g jahu
200 g võid
1 muna
2-3 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
0,5 tl küpsetuspulbrit, soovi korral

Täidis:

5-6 magushaput õuna (või umbes 400 g rabarberit)
suhkrut
jahvatatud kaneeli

Biskviitkate:

4 muna
4 sl suhkrut
4 sl jahu

1. Muretaina jaoks sega kausis jahu, suhkur, sool ja küpsetuspulber, tükelda jahusegusse külm või ja näpi ained omavahel segamini, kuni tekib ühtlane puru. Siis sega sellesse lahtiklopitud muna ja sõtku ained ühtlaseks tainaks. Vajuta tainas küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja eelküpseta seda umbes 200 kraadi juures 10 minutit ja võta ahjust välja.
2. Täidise jaoks puhasta ja viiluta õhukeselt õunad (või tükelda rabarber) ning sega vastavalt õunte hapususele paari supilusikatäie suhkru ja umbes 0,5 tl jahvatatud kaneeliga ning laota need ühtlase kihina eelküpsetatud koogipõhjale.
3. Biskviitkatte jaoks mikserda munad ja suhkur heledaks vahuks, sõelu sellesse jahu ja sega tainas läbi, nii et sellesse ei jääks jahutükke. Kalla tainas ühtlaselt õuntele ja küpseta kooki veel umbes 30 minutit, kuni see muutub pealt kuldselt pruuniks. Serveerimisel puista koogile tuhksuhkrut.

Kasutades vabapidamisel kanade mune tuleb kook kaunilt kollane.
Sedapuhku unustasin kaneeli, kuid sellest polnud lugu -
tükid kadusid plaadilt sama kiiresti nagu alati!

NB Üks väike nipp ükskõik kas mure- või kiirlehttaina tegemisel. Et võid oleks parem jahuga segamini näppida, panen võipaki selle ümbrispaberile, katan tüki küpsetuspaberiga ja klopin tainarulliga lamedaks. Nii on või ikka külm, kuid muutub elastseks ja seda on hea jahuga segamini näppida.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar