Suvine köögiviljapirukas
Põhi:
150 g võid, toatemperatuuril
150 g kohupiima (kuivemat sorti)
100 g nisujahu
50 g täisteranisujahu
1 väike muna või ainult munakollane
0,5 tl soola
0,5 tl suhkrut, soovi korral
Täidis:
1 sibul
1 väiksem suvikõrvits
1 väike lillkapsas
1 punane paprika
punt maitserohelist (peterselli, sellerit, leeskputke, tüümiani, punet vm)
õli ja võid praadimiseks
soola, pipart ja muskaatpähklit maitsestamiseks
200-250 g riivjuustu (mingit tavalist kõvemat), jaotatult 1/3 täidise jaoks ja 2/3 katteks
Peale:
3 muna
1 dl piima
1 dl vahukoort (35% rõõska koort)
jahvatatud paprikat või tšillimaitseainet, soovi korral
1. Põhja jaoks pehmenda tükeldatud või mikrolaineahjus (umbes 50 sekundit). Siis hõõru või munaga vahule, lisa sool ja suhkur, kohupiim ja jahu ning sõtku ühtlaseks tainaks. Vormi tainas palliks (kui tainas kleepub, kasuta tsipa jahu), pane kilesse ja vähemalt pooleks tunniks külma.
2. Täidise jaoks puhasta ja viiluta sibul ja suvikõrvits ning tükelda paprika. Lillkapsas murra väikesteks õisikuteks ja siis haki need kergelt läbi.
3. Kuumuta pannil paar supilusikatäit õli ja väike viilukas võid ning keera kuumus väiksemaks. Kõigepealt kuumuta õlisegus sibul, siis lisa lillkapsas, suvikõrvits ja paprika ning kuumuta neid minutikest viis. Maitsesta segu soola, pipra ja näpuotsatäie jahvatatud muskaatpähkliga ning sega juurde hakitud maitseroheline. Jäta segu jahtuma.
4. Klopi kausis munad lahti, sega juurde piim ja rõõsk koor ning umbes 0,5 tl soola.
5. Rulli tainas õhukeseks - nii suureks kettaks, et vormis jääksid kõrged ääred - ja tõsta vormi. Kalla köögiviljasegu peale ja sega ettevaatlikult juurde 1/3 riivjuustu. Kalla munasegu peale ja kata sisu ühtlaselt ülejäänud riivjuustuga. Kõige peale puista jahvatatud paprikat või tšillimaitseainet.
6. Küpseta pirukat ahjus 200 kraadi juures umbes 45 minutit, kuni kate omandab kauni pruunika jume. Lase pirukal enne lahti lõikamist natuke jahtuda.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar