teisipäev, 10. oktoober 2023

Majoneesi-mandli-õunakook




Õunahooaeg ja õunakoogid käivad ikka käsikäes. Majoneesi-õunakook on küll väga hea ja mahlane, kuid tuli tahtmine ikka midagi uut katsetada ning seda tuunida, kuna mulle lihtsalt maitseb mandel. No minu meelest tuli suisa jumalik õunakook ning Eesti magushapud õunad on asendamatud. Selles koogis kasutasin vanu häid "Sügisjoonikut" ja "Lambanina".
Koogi küpsetasin 26 cm läbimõõduga vormis.

3 suurt muna
1,5 dl suhkrut
100 g majoneesi
100 g 20% hapukoort
1,5 dl nisujahu
1,5 dl mandlijahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
3-4 tilka mõrumandliessentsi
1 l puhastatud õunatükke (suuremaid)
2 peotäit mandlilaaste

1. Mõõda jahud eraldi nõusse ja sega küpsetuspulber hulka.
2. Vahusta kausis munad suhkruga. Sega juurde majonees, hapukoor, mõrumandliessents ja jahud.
3. Puhasta ja tükelda õunad suuremateks tükkideks. (Nt lõika õun kuueks sektoriks ja need omakorda kolmeks või neljaks tükiks.) Sega 2/3 õunatükke taina hulka ja kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Jaota ülejäänud õunatükid tainale ja puista mandlilaastud peale.
4. Küpseta kooki 190 kraadi juures 40-45 minutit, kuni see värvub pealt kuldselt pruuniks.

NB Tainas kasuta pigem mahedama maitsega majoneesi nagu näiteks Provansaal ja ikka meie oma magushapusid õunu.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar