pühapäev, 15. oktoober 2023

Kartuli-õunavorm




Vahelduseks vorm, mis sobib peaaegu mis tahes liha kõrvale, aga ka omaette roaks, kui rohkem juustu lisada. Taas lihtne ja maitsev, nii et ei oskagi midagi rohkemat öelda, kui et tasub katsetada. Kindlasti võib liigitada selle vormi ka klassika valdkonda.
Küpsetusvormi suurus 25 x 30 cm.


6 keskmise suurusega kartulit
5 keskmise suurusega magushaput õuna
2 keskmise suurusega sibulat
2-3 küüslauguküünt
soola
musta pipart
tüümiani kuivatatud või värsket
punet kuivatatud või värsket
150 g kõva riivjuustu (nt Cheddarit)

kastmeks vahukoort ja/või (täis)piima

1. Koori kartulid ning puhasta õunad, sibulad ja küüslauguküüned. Viiluta kartulid, õunad ja sibulad õhukeselt ning haki küüslauk peeneks.
2. Lao kartulirattad ühe kihina vormi põhjale, maitsesta korralikult soola ja pipraga. Puista kartulitele kiht sibulaviile ja laota nendele omakorda kiht viilutatud õunu. Puista neile pool hakitud küüslaugust, kolmandik riivjuustu ning oma maitse järgi tüümiani ja punet. Ürtidega ei tasu kitsi olla.
3. Korda tegevust ja lõpuks lao veel peale järele jäänud kartulirattad ja puista peale viimane kolmandik riivjuustu. Kalla peale nii palju koort ja/või piima, et vedelik ulataks vähemalt poole peale. Õuna annab küpsedes veel mahla juurde.
4. Kata vorm fooliumiga ja küpseta rooga 200 kraadise kuumuse juures 30 minutit. Siis eemalda foolium ja küpseta vormi veel 15 minutit, kuni kartulid on kahvliga katsudes pehmed.

NB Kui sa pole suur sibulasõber, siis võib sibula kõigepealt õlis kergelt läbi praadida, et selle maitse maheneks.

Esimene kiht kõiki aineid on laotud.
Mina kartuleid ei koorinud, sest värske kartul tuli oma aiast.
Lõpuks ära piimaga liialda, kuna õun annab mahla juurde ja
võib vedelik üle keeda. Minul oli vahukoore ja piima segu.

Ongi vorm valmis ja ahvatleb sööma.

Kaunista vorm näiteks hakitud peterselliga.
Tegelikult võib vormi sisse igasugu ürte oma maitse järgi lisada,
hästi sobib ka tsipake riivitud muskaatpähklit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar