neljapäev, 23. veebruar 2023

Kõrvitsavorm



Sel talvel kipuvad mul kõrvitsad plekiliseks muutuma ja sellepärast pean need üsna korraga ära tarvitama. Osa läheb küll sügavkülma, kuid ega seal lõputult ruumi ole. Seega otsisin, mida uut kõrvitsast teha, ja sattusin suisa Eesti kõrvitsavormile. Retsepti järgisin üsna täpselt ja tulemuseks oli maitsev ning toitev roog.
Teha on seda lihtne, ainult natuke hakkimist. Mina kõrvitsat ei keetnud, vaid küpsetasin ahjus - läheb natuke kauem aega, aga tükid jäävad tummisemad ja sellepärast panin ka natuke rohkem vahukoort. Kuid kui on kõrvitsapüree juba sügavkülmas olemas, siis seda lihtsam - vaja püree ainult sulatada.
See vormiroog läheb edaspidi kindlasti kordamisele.
Kõrvitsavormi küpsetasin 20 x 25 cm vormis.
Allikas: KevinAllOver

800 g puhastatud kõrvitsat (valmispüreed u 550 g)
150 g (kuum)suitsupeekonit
200 g kõva, tugeva maitsega juustu, riivitult (kasutasin Cheddarit)
300 g metsaseeni (nt kas soolaseeni või külmutatud)
1 sibul
2 küüslauguküünt
2 muna
50 ml (paar sortsu) vahukoort
¼ tl muskaatpähklit jahvatatult või riivitult
¼ tl jahvatatud nelki
soola
musta pipart
võid ja õli praadimiseks

1. Tükelda kõrvits, keeda vees pehmeks ja kurna, siis tambi kausis pudrunuiaga kergelt läbi.
2. Tükelda suitsupeekon ja seened. Viiluta sibul ja haki küüslauk peeneks. Vajadusel riivi juust.
3. Aja pann kuumaks, kalla sinna sorts õli ja pane tükike võid. Prae sibulaid ja küüslauku keskmisel kuumusel, kuni sibul hakkab muutuma klaasjaks. Siis lisa peekonitükid ja seened ning prae kergelt läbi. Keera panni alt tuli ära.
4. Sega peekoni-seenesegu kõrvitsa hulka. Sega juurde ka lahtklopitud munad ja vahukoor ning umbes pool juustust. Maitsesta segu. Arvesta, et juust ja peekon on soolased, võib-olla ka soolaseened, kui neid kasutad, nii et ole soolaga ettevaatlik.
5. Kalla kõrvitsasegu vormi ja puista peale ülejäänud juust. Küpseta vormi 200 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni vorm omandab kuldse jume.

Vormis kasutasin kitsemampleid,
mis olid mul sügavkülmast võtta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar