teisipäev, 14. veebruar 2023

Mocca-tort ehk mokatort




Mõnusalt mahlane kohvitort, mis kahtlemata kuulub klassikasse. Teen seda iga kord, pannes aineid mälu järgi umbes, aga nüüd mõtlesin retsepti enam-vähem kirja panna. Mõistagi on koostisained, välja arvatud biskviitpõhja puhul, taas juhiseks ja maitset saab igaüks oma meele järgi korrigeerida. Samuti võib ainete koguseid vähendada, et teha väiksem tort. Näiteks 22-24 cm läbimõõduga tordipõhjale kulub 3 suurt või 4 väiksemat muna.
Bisviitpõhja retsepti annan sellise, mille panin kirja aastakümneid tagasi ühe Soome koka õpetuse põhjal, ja see on mõeldud 26 cm läbimõõduga koogivormile.

Biskviitpõhi:

5 suurt või 6 väiksemat muna
suhkrut
jahu
1-2 sl kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit
3 sl kakaopulbrit (Fazer, 21% rasva)

1. Mõõda mõõdunõus munade kogus ära ning mõõda selle järgi välja sama kogus suhkrut ja jahu. (Näiteks, kui on 250 ml mune, siis kasuta ka 250 ml jahu ja 250 ml suhkrut.)
2. Vahusta kausis munad suhkruga päris paksuks heledaks vahuks ning sõelu juurde tärklise, kakaopulbri ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Mina segan jahu munavahu hulka käsitsi ettevaatlikult vispliga, sest nii ei jää jahu tükki, aga tainas jääb õhuliseks.
3. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi, siis koputa vormi kergelt, et tainas vajuks ühtlaseks, ja küpseta biskviitpõhja vastavalt oma ahju tüübile170/190 (pöördõhk/tavaline) umbes 25-30 minutit, kuni tikk/hambaork jääb põhja sisse torgatult puhtaks.
4. Lase biskviitpõhjal jahtuda. Põhi jääb ühtlaseks, kui kummutad põhja suhkruga üle puistatud küpsetuspaberile ning jätad vormi põhja sellele peale ja lahtikäiva külje ümber.

Immutamiseks ja vahele:

1 dl külma kohvi
1 sl kohvi- või pähklilikööri või Amarettot
haput moosi, nt kreegi- või ploomimoosi

Kreem:

400 ml vahukoort
200 g toorjuustu
3-4 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut või 0,5 tl vanillikaunapastat
1-2 tl lahustuva kohvi pulbrit

1. Lõika tordipõhi kolmeks.
2. Pane kõik kreemi ained kaussi ja vahusta paksuks kreemiks.
3. Immuta esimene põhi kolmandiku kohvi ja alkoholi seguga, määri põhjale õhuke kiht haput moosi ja selle omakorda kiht kreemi. Jaga kreem umbes neljaks, nii et sellest jaguks nii põhjade vahele kui ka kaunistamiseks.
4. Tõsta peale teine põhi ja korda tegevust ning siis kolmas, millele läheb peale ainult kreem. Kaunista tort oma äranägemise järgi.



Tordis kasutasin omatehtud kreegi-vürtsmoosi,
mis sobis imehästi.

Kui kreemi kaunistamiseks napib,
sobib kaunistamiseks hästi ka (Kreeka pähkli) pralinee
või miks mitte lihtsalt šokolaadi peale riivida.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar