laupäev, 14. jaanuar 2023

Mandliküpsised




Retsept on pärit minikokaraamatust "Küpsised" (koostanud S. Kuuse, 1994) ja seal on nende nimi mandlisarvekesed. Aga mina ei hakanud voolimisega mässama ja tegin lihtsalt tavalised kettad. Ka lipsasid ikka oma pisikesed muudatused retsepti sisse. Küpsised tulid suus sulavad - keskelt natuke pehmemad ja äärtest krõbedad.
Mina sain sellest tainakogusest 40 küpsist.


200 g jahu
100 g mandlijahu
3-5 tilka mõrumandliessentsi
150 g võid, toasooja
0,25 tl soola
75 g pruuni suhkrut (demerara)
1 tl vanillisuhkrut
2 väikest muna või 1 muna + 1 munakollane

tuhksuhkrut küpsiste veeretamiseks

1. Hõõru toasoe või suhkruga vahule ja sega ükshaaval juurde munad.
2. Lisa kõik ülejäänud ained ja sega tainas ühtlaseks. Siis pane tainas kuni pooleks tunniks külma.
3. Pane taldrikule 3-4 sl tuhksuhkrut. Võta tainast teelusikaga väikesed portsud, tõsta tuhksuhkrusse, veereta pihkude vahel palliks (u 2-2,5 cm läbimõõduga) ja vajuta lapikuks ning pane küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile.
4. Mina küpsetasin küpsiseid gaasiahjus 230 kraadi juures 10-12 minutit, kuni need muutusid äärtest kuldselt pruuniks. Vast pöördõhuga ahjus piisab 200 kraadist. Siis lase küpsistel jahtuda - arvesta, et need muutuvad jahtudes kõvemaks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar