kolmapäev, 20. aprill 2022

Riisi-kapsavorm hakklihaga




On see nüüd vorm või hautis ja kas selle ette peaks lisama ka Soome, sest on kasutatud piima, mis näikse olevat meie põhjanaabritele omane, aga igatahes taas üks igavesti hää klassikasse kuuluv kõhutäide. Ning jälle lihtne valmistada, ehkki võtab natuke aega, kuid väiksema pere puhul saab sellest kogusest kaks korda süüa. Kui kapsas on magusa maitsega, ei pea magusainet lisama, sest roog tuleb niigi meeldivalt magusapoolse maitsega.
Ainete koguseid võib taas reguleerida, kuid selle koguse puhul läheb vaja päris suurt ahjukaussi või -potti.

1 l (täis)piima
1 kg kapsast
2 dl riisi
500 g segu- või veisehakkliha
1 suur sibul
2-3 küüslauguküünt
1-2 sl mett või siirupit, vajadusel
soola
musta pipart
2 tl puljongipulbrit, soovi korral
õli ja võid praadimiseks

1. Puhasta sibul ja küüslauk ning viiluta ja haki jämedalt. Puhasta ja haki peenemalt kapsas.
2. Pane küpsetusahi 180 kraadi peale sooja. (Pöördõhuga vast 160-170 kraadi peale.)
3. Loputa riis jaheda veega kolm korda läbi ja pane umbes poole liitri piimaga keema. Maitsesta riis soola või 1 tl puljongipulbriga (mina kasutasin juurvilja puljongipulbrit). Kui piim on keema tõusnud, keera kuumus hästi väikeseks ja lase riisil peaaegu pehmeks keeda.
4. Riisi keemise ajal kuumuta sügaval pannil õli. Prae sibul ja küüslauk klaasjaks. Lisa hakkliha, maitsesta kergelt soola ja pipraga ning prae kergelt läbi. Kalla hakkliha küpsetuskaussi.
5. Kuumuta pannil jälle õli ja lisa natuke ka võid. Lisa pannile kapsas ja prae seda aeg-ajalt segades, kuni selle kogus on vähemalt kolmandiku võrra kokku tõmmanud. Maitsesta kapsas 1 tl puljongipulbri või lihtsalt soola ja pipraga. Vajadusel lisa mesi või siirup.
6. Kalla ka kapsas ja riis piimaga küpsetuskaussi ning sega kõik ained korralikult läbi. Kalla ülejäänud piim segule peale ja küpseta vormi pealt katmata tund aega. Aga kui kapsas kipub pealt liialt pruunistuma, kata kauss lõpupoole fooliumi või kaanega.

Lihtne ja maitsev!
Mina küpsetasin vormi klaaskausis,
kuid kasutada võib ka näiteks malmpotti.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar