reede, 15. aprill 2022

Kohev kohupiimakook




Lihavõttepüha puhul üks imeliselt hõrk kohupiimakook. Kuna see kook tahab natuke mässamist, siis päris iga päev ma seda ei tee. Aga retsept on mul käigus juba aastakümneid ja ausalt öeldes sobib see pidulikul puhul ka tordi asemel 😉
Kohupiima sisse võib segada rosinaid või külmutatud või kompotipuuvilju, kuid mulle meeldib puhas kohupiim. Siiski teinekord lisan sellele supilusikatäie sidrunimahla või natuke sukaati.
Pisuke lihtsamalt saab läbi siis, kui kasutada valmis muretainast, mida kulub 500 g, aga omatehtud on alati parem!
Koogi küpsetasin 26 cm läbimõõduga vormis. Küpsetuskraadi puhul tunne jällegi oma ahju. Mina küpsetasin koogi tavalises gaasiahjus.

Põhi:

3,5 dl ehk 220 g nisujahu
3 sl ehk 60 g suhkrut
näpuotsatäis soola
1 tl küpsetuspulbrit
150 g võid
1 muna

Kate:

60 g võid
2 sl nisujahu
3 dl piima
100 g suhkrut, jagatult
1 sl vanillisuhkrut või 0,5 tl vanillikaunapastat
3 muna
400 g kohupiima
1 dl rosinaid või 150 g külmutatud või kompotipuuvilju, soovi korral

1. Põhja jaoks sega kausis jahu ülejäänud kuivainetega ja näpi võiga ühtlaseks puruseguks. (Vt nippi lõpus!) Lisa purusegule muna ja sõtku tainas ühtlaseks. Taina võib keerata toidukilesse ja katte valmistamise ajaks külma panna. Aga mina olen taina kohe jahuga üle riputatud küpsetuspaberil lahti rullinud, vormi tõstnud ja koos vormiga külma pannud. Tainas rulli nii suureks, et jääksid kõrged servad.
2. Katte jaoks sulata kastrulis või, lisa segades jahu, 50 g suhkrut ja piim. Lase piimakastmel seda kergelt segades keema tõusta ja keeda seda vaiksel tulel paar minutit. Siis lase piimakastmel jahtuda. (Võid kasutada külmaveevanni.)
3. Nüüd võib juba ahju 180 kraadi peale sooja panna.
4. Sel ajal kui kaste jahtub, võta kaks kaussi ja eralda munakollased munavalgetest. Vahusta munakollased ülejäänud suhkru ja vanillisuhkruga, lisa kohupiim, jahtunud piimakaste ning rosinad/puuviljad, kui kasutad. Vahusta teises kausis munavalged kõvaks vahuks ja sega õrnalt kohupiima hulka.
5. Võta vorm koogipõhjaga külmast või kui panid taina külma, rulli see nüüd õhukeseks ja tõsta vormi ning kalla kohupiimamass koogipõhjale. Küpseta kooki 180 kraadi juures üks tund. (Pöördõhu puhul vast 170 kraadi juures.) Kui kook pole pealt pruunistunud, pane umbes viieks minutiks kuumus 230 kraadi peale. Ahjust välja tulles kohupiimamass kergelt võdiseb.
Lase koogil enne serveerimist korralikult jahtuda.


Seekord lisasin kohupiimale natuke sidrunimahla.

NB Kastme segamisel on hea kasutada väikest visplit - nii tuleb kenasti siidine kaste.
Väike nipp ka selliste tainaste (nt mure- ja kiirlehttainas) valmistamiseks, kus või tuleb jahuga puruseguks näppida.

Pane või kahe küpsetuspaberi vahele...

... ja klopi tainarulliga poole õhemaks.

Nii muutub või elastseks ja seda on lihtsam tükkideks näppida.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar