neljapäev, 7. aprill 2022

Sõtkumata õllesai




Õlletainas oli mind juba ammu huvitanud, aga kuna meil pole peres õllejoojaid, siis on poes ikka meelest läinud õlut osta. Nüüd juhtus nii, et jäi sinepiteost just parasjagu õlut järele ja proovisingi õllesaia ära. No mis sa kostad - sai mis sai 😋 Igati pehme ja maitsev nagu omatehtud sai ikka. Kui pikalt mekutada, siis võib-olla on mingit õige õrna mõrkjat maitset tunda, aga kui ei teaks, et õllega tehtud, siis ega aru saaks. Kasutasin tumedat magusapoolse maitsega käsitööõlut. Ning lõpetuseks võib taas nentida, et sõtkumata variant on iseäranis lihtne.
1 tass - 240 ml (vt postituse lõppu)
Allikas: allrecipes

1,5 tl kuivpärmi
4,5 tassi nisujahu (0,5 + 4)
0,5 tassi sooja vett (umbes 40kraadist)
350 ml õlut (toatemperatuuril)
1,5 tl soola
1 sl tumedat siirupit või mett, soovi korral

1. Sega kausis kuivpärm, 0,5 tassi jahu ja soe vesi (mitte leige, vaid näpule soe). Kata kauss toidukilega ja jäta kuni pooleks tunniks sooja kohta seisma, kuni segu hakkab kergelt vahutama, st pärm läheb käima.
2. Lisa pärmisegule õlu, ülejäänud jahu, sool ja siirup, kui kasutad. Sega tainast puulusika või spaatliga, kuni tekib ühtlane kleepuv tainas, mis lööb kausiseintest lahti. Kata kauss toidukilega ja pane tainas sooja kohta (umbes 40 kraadi juurde) kaheks tunniks kerkima. Kui pole kerkekappi ega muud sooja kohta, lase küpsetusahi korraks soojaks ja keera kuumus kinni ning lase tainal küpsetusahjus kerkida.
3. Puista tööpinnale korralikult jahu ja kalla tainas tööpinnale. Puista ka tainale jahu ja vormi tainast üks piklik päts või kaks väiksemat pätsi. Tõsta päts(id) küpsetusplaadile, mis on kaetud jahuga ülepuistatud küpsetuspaberiga. Puista ka pätsile/pätsidele jahu, kata köögirätikuga ja lase toatemperatuuril veel 30-40 minutit kerkida.
4. Soojenda küpsetusahi 230 kraadi peale. Kui sai(ad) on kerkinud, lõika neile terava noaga lõhe peale sisse ja küpseta neid 30 minutit, kuni saiad omandavad pealt kuldse jume. Lase saiadel enne lahtilõikamist jahtuda.



NB Tass on meie mõistes kruus, täiesti tavaline igapäevane kruus. Kuna neid on eri mõõtu, siis tasub see siiski üle mõõta. Minu oma on täpselt 240 ml, kui ülaservast on sentimeeter puudu.

Ostetud Grossi kauplusest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar