reede, 5. november 2021

Suvikõrvitsavorm riisiga




Sel suvel oli päris hea suvikõrvitsasaak ja praegugi ootab veel mõni suvikõrvits keldris toiduks tegemist. Otsisin oma igapäevaroogadele vaheldust ja leidsingi toreda vormi, mille tuunisin natuke oma maitse ja olemasolevate ainete järgi. Tulemus tuli toitev ja mahedalt maitsev. Kuid nagu vahel lihata toitude puhul juhtub, pole need mõnele piisavalt maitsekad. Praegusel juhul aitas hädast välja magus tšilli kaste ehk sweet chilli sauce, mis sobis vormiga väga hästi. Samuti võiks juba vormile endale lisada hakitud tšillipipart või tšillihelbeid, kui on teravama armastajaid, ning vähemalt pool juustust võiks olla tugevama maitsega, näiteks Cheddari juust.
Inspiratsioon: Natasha's Kitchen
Küpsetusvormi suurus u 25 x 30 cm

700-800 g suvikõrvitsat + 0,5 tl soola
2 suuremat porgandit
180 g keetmata riisi (võib olla sutsu rohkem või vähem)
4 suurt muna
500 g hapukoort (mina kasutasin 10%)
250 g riivjuustu
0,5 tl küpsetuspulbrit
1,5 tl Vahemere maitseainesegu
0,5 tl kuivatatud basiilikut
1 + 1 tl köögiviljapuljongipulbrit
jahvatatud musta pipart

1. Riivi jämedalt suvikõrvits, sega juurde sool ja jäta natukeseks ajaks seisma, et eralduks mahl.
2. Keeda riis 1 tl puljongipulbriga pehmeks. (Võta riisi koguse kohta 2 osa vett. Kui riis on juba peaaegu pehme, keera tuli potil alt ära ja jäta riis kaane alla lõplikult valmima.)
3. Riivi porgand.
4. Klopi kausis munad lahti. Sega juurde 2/3 hapukoort, küpsetuspulber, riivitud porgand ja umbes 2/3 riivjuustu. Pigista suvikõrvitsast mahl välja ja lisa segule. Lõpuks sega juurde riis ja maitsesta segu puljongipulbri, pipra ja ürtidega. (Puljongipulbri asemel võib kasutada ka lihtsalt soola.)
5. Pane segu vormi, määri peale ülejäänud 1/3 hapukoort ja puista riivjuust peale.
6. Küpseta vastavalt oma ahjule 180/200 kraadi juures umbes 45 minutit, kuni vorm omandab kuldselt pruunika jume. Lase vormil enne serveerimist minutit kümme-viisteist jahtuda.

Maitseaineid ja ürte võib varieerida oma maitse järgi
ning neid võib lisada päris ohtralt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar