pühapäev, 10. oktoober 2021

Lõhe-spinatipirukas




Lõhe ja spinat on tore kooslus nii pirukas kui ka pastaga. Jällegi võib piruka puhul kasutada endale meelepärast tainast. Mina otsustasin lihtsa hapukoorega muretaina kasuks, milles kasutasin 00-tüüpi ja täisterajahu. Nii küpses tainas mõnusalt krõbedaks. Pirukas tuli mahlane ja toitev.
Piruka küpsetasin 26 cm läbimõõduga vormis.

Põhi:

3 dl nisujahu (2/3 00-tüüpi ja 1/3 täisterajahu)
75 g võid
4-5 sl hapukoort
0,5 tl soola
0,5 tl suhkrut

Täidis:

200 g lõheliha (fileed)
200 g värsket spinatit
1 suur sibul
200 ml vahukoort
3 muna (kui on suured, siis piisab kahest)
200 g riivjuustu
sidrunimahla
soola
musta pipart
näpuotsatäis suhkrut
jahvatatud muskaatpähklit
õli praadimiseks

1. Põhja valmistamiseks sega kausis jahu, sool ja suhkur ning näpi jahusegusse või. Siis sega juurde hapukoor ja sõtku tainas ühtlaseks. Keera tainas kilesse ja pane külma.
2. Puhasta ja haki jämedalt sibul. Haki ka jämedalt spinat. Aja pannil õli kuumaks, kuumuta selles sibul kergelt läbi. Lisa spinat ja kuumuta segades selle närbumiseni. Maitsesta natukese soola ja musta pipraga, lisa ka näpuotsatäis suhkrut ja muskaatpähklit. Jäta segu jahtuma.
3. Tükelda lõhe ning maitsesta soola, musta pipra ja sidrunimahlaga.
4. Klopi kausis munad lahti ning sega juurde vahukoor, riivjuust ja sorts sidrunimahla.
5. Võta tainas külmast. Rulli või vajuta käega tainas küpsetuspaberil õhukeseks, nii et vormi tõstes jääksid pirukale kõrged servad. Rullimise lihtsustamiseks riputa küpsetuspaberile enne jahu ja kasuta ka rullimisel või käega vajutamisel jahu, et vältida taina kleepumist kas tainarulli või käe külge.
6. Tõsta pool muna-juustusegust lusikaga ühtlaselt tainale. Siis laota segule spinat (võid lusikaga sellest vee natuke välja vajutada) ja spinatile jaga ühtlaselt lõhetükid. Lõpuks tõsta peale ülejäänud muna-juustusegu.
7. Küpseta pirukat vastavalt oma ahjule 180-200 kraadi juures umbes 50 minutit, kuni pirukas omandab pealt kuldse jume. Lase pirukal enne lahti lõikamist natuke jahtuda.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar