neljapäev, 18. juuni 2020

Kõrvitsasai



Oli juba ammu plaanis katsetada kõrvitsasaia küpsetamist ja nüüd, mil peab värsketele ainetele sügavkülmas ruumi tegema, võtsin sealt kõrvitsapüree välja ja proovisingi asja ära. Otsisin netist endale sobiva retsepti - tahtsin saia teha väiksema koguse jahuga kui kilo. Kuna ma saiateos ennast veel väga kindlalt ei tunne, ei muutnud retsepti juures midagi ja ega selleks ka õiget vajadust polegi, sest sai tuli ootuspäraselt väga maitsev.
Ainuke mure oli see, et õige tainasegamismikseri puudumisel sõtkusin tainast käsitsi ja see sinder oli nii märg ja sitke, et oli kogu aeg käe küljes kinni nagu tõrvanukk. Kui juba päris tigedaks sain, lisasin sutsu jahu ja sõtkusin vapralt edasi - abimeheks oli tainakaabits, millega taina tööpinnalt ja käte küljest lahti kraapisin. Aga nagu pildilt näha, tasus vaev ennast ära. Peale riputatud kõrvitsaseemned on alguses küll toredad, aga tegelikult ei jäänud nad koorikule kinni ja pudenesid saia lõikamisel ära, aga maitsesid nad head.
Edaspidi proovin vast küpsetada sellest tainakogusest vormis kaks saia.
Allikas: HowToCookGoodFood

500 g nisujahu
2 tl kuivpärmi
2 tl soola
1 tl paprikapulbrit
450 g kõrvitsapüreed ja vajadusel natuke vett, kui tainas tundub liiga kuiv

1. Sega kausis, jahu, kuivpärm, sool ja paprikapulber.
2. Lisa kuivainetele toasoe kõrvitsapüree ja sõtku tainast käsitsi või mikseriga umbes 10 minutit. Kui tainas on liiga kuiv, lisa sorts vett, kui liiga märg, siis sutsuke jahu. Seejärel pane tainapall kaussi, kata see köögirätikuga ja lase tund-paar kerkida.
3. Kalla tainas jahusele tööpinnale, vajuta sellest õhk välja, vormi pätsiks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata köögirätikuga ning lase veel 30-60 minutit kerkida.
4. Soojenda küpsetusahi 230 kraadi peale. Enne ahju panemist pintselda päts pealt toiduõliga ja puista kõrvitsaseemned peale. Küpseta saia umbes 40 minutit, kuni koorik on kõva ja pätsi põhjale koputus kõlab õõnsalt.
5. Lase enne lahtilõikamist saial jahtuda.

NB Kõrvitsapüreed on minu meelest kõige parem teha kõrvitsatükke aurutades, kui on vastav pott, ja siis need püreestada. Teine võimalus on kõrvitsatükid ahjus küpsetada, kolmas tükid vähese veega keeta.

Imemaitsev kollane sai tuli.
Väljanägemiselt ehtne talusai, nagu mu meespool kommenteeris.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar