kolmapäev, 10. juuni 2020

Natuke juttu lehtpeedist ja lehtpeedipirukas



Lehtpeeti (seda korraliku suure lehega) olen kasvatanud peenras juba aastaid, kuid senimaani olin piirdunud selle kasutamisel lihtsalt lisamisega värsketesse salatitesse, teinud sellest pestot ja hakkinud seda panniroogadesse. Praegu hiliskevadel, kus uuele lehtpeedile sai peenras ruumi tehtud ja vana välja tõmmatud, sai teist korraga nii palju, et tuli mingi uus toit välja mõelda. Uurinud natuke mööda internetti selgus, et Lõuna-Aafrikas nimetatakse seda taime spinatiks ja üldiselt selle kasutamine ka nagu spinatil. Nii kombineerisin kokku lehtpeedipiruka ricotta ja fetaga.
Piruka küpsetasin 26 cm läbimõõduga vormis.

Põhi:

4 dl jahu
100 g võid
6 sl hapukoort
0,5 tl soola

Täidis:

10 lehtpeedilehte, jämedalt hakitult
20 cm jupp porrut (roheline osa), hakitult
1 suur sibul, jämedalt hakitult
punt värsket peterselli
1 rohelise tšilli kaun, peeneks hakitult
300 g ricotta't
150 g fetat
3 muna
soola
jahvatatud musta pipart
jahvatatud vürtsköömnet
jahvatatud muskaatpähklit
õli praadimiseks

Kate:

umbes 100 g riivjuustu

1. Põhja jaoks näpi või ja jahu sõredaks puruks, lisa sellele sool ja hapukoor ning sõtku kergelt ühtlaseks tainaks. Keera tainas toidukilesse ja pane vähemalt pooleks tunniks külma.
2. Täidise jaoks kuumuta pannil õli ja prae sibul kergelt läbi. Siis lisa pannile porru ja tšilli ning kuumuta läbi. Kõige lõpuks lisa lehtpeet ja petersell ning kuumuta aineid segades, kuni need närbuvad. Maitsesta roheline segu soola, pipra ja ülejäänud maitseainetega. Alusta igaühe puhul veerandist teelusikatäiest ja vajadusel lisa neid hiljem juurde. Jäta segu jahtuma.
3. Klopi kausis munad lahti ning sega juurde ricotta ja feta. Siis sega juurde roheline segu ja maitsesta täidis lõplikult.
4. Võta tainas külmast, rulli küpsetuspaberil õhukeseks ja tõsta koos sellega vormi, nii et põhjal jääks kõrgem äär. Jaota täidis ühtlaselt põhjale ja riputa riivjuustuga üle. Küpseta pirukat 180 kraadi juures umbes 50 minutit, kuni see muutub pealt kuldselt pruuniks. Lase enne lahtilõikamist natuke jahtuda.

NB Ahju võiks juba enne täidise valmistamist sooja panna.
Kuna lehtpeet sarnaneb spinatile, siis võib neid kaht ainet vajadusel asendada teisega.
Põhja taina võib ka eelmisel päeval valmis teha.

Ricotta ja feta omavahelist suhet võib oma soovi järgi vabalt muuta 
või lihtsalt natuke vähem fetat panna.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar