laupäev, 11. jaanuar 2020

Porgandi-kohupiimakook



Siin on justkui kaks kooki kokku pandud. Hakkasin interneti avarustest otsima porgandi-kohupiimakooki ja võttes aluseks porgandi-juustukoogid, valmistasin oma variandi. Porgandikoogi koha pealt on tegelikult tegemist mulle väga maitsva õuna-porgandikoogiga ja kohupiimaosa tuletasin ise juurde. Aineid on palju, kuid tegemine ise on üsna lihtne: ainult kõik ained kokku segada ja ongi tainas valmis.
Vorm on läbimõõduga 26 cm.
1 tass = 240 ml ehk 2,4 dl
Tassi mõõduga mõõdunõud saab osta näiteks kauplusest Apelsin.

Õuna-porgandikook:

2 suurt muna
0,5 tassi valget suhkrut
0,5 tassi pruuni suhkrut
0,5 tassi (päevalille)õli
0,5 tassi nisujahu
0,5 tassi täistera-nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl piparkoogimaisteainet
näpuotsatäis soola
1,5 tassi riivitud porgandit (u 2 keskmist porgandit)
1 suur või 2 väikest õuna, riivitult
peotäis Kreeka pähkleid, hakitult, soovi korral

Kohupiimasegu:

2 suurt muna
1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 sl kuhjaga nisujahu
400 g kohupiima

1. Pane ahi vastavalt ahju tüübile 180 (pöördõhk) või 200 (nt gaas) kraadi peale sooja.
2. Porgandikoogi jaoks puhasta ja riivi porgandid ja õunad. Vahusta munad suhkrutega ja sega munavahule juurde omavahel segatud kuivained. Lõpuks sega tainasse riivitud porgand ja õun ning hakitud pähklid, kui neid kasutad.
3. Kohupiimasegu jaoks vahusta munad ja suhkrud ning sega juurde jahu ja kohupiim.
4. Vooderda küpsetusvorm küpsetuspaberiga. Kalla umbes pool porgandikoogitainast vormi ja määri ühtlaselt põhjale. Nüüd tõsta lusikaga mõni törts tainast veel sellele peale ja siis vala sinna törtsude vahele ettevaatlikult kohupiimasegu. Lõpuks tõsta ülejäänud porgandikoogitainas lusikakaupa kohupiimasegu peale.
5. Küpseta kooki ahjus 50-60 minutit, kuni kook muutub pealt kuldselt pruuniks. Lase koogil enne lahti lõikamist jahtuda.


NB Kui piparkoogimaitseainet pole, võib panna lihtsalt 2 tl jahvatatud kaneeli.
Porgandit ja õuna ei pea piinliku täpsusega panema. Midagi ei juhtu, kui neid on kriipsuke rohkem.
Kui küpsetada lihtsalt õuna-porgandikook, siis sobib vorm läbimõõduga 22 cm.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar