reede, 18. november 2022

Suvikõrvitsapirukas lõhega




Inspiratsioon Jamie Oliverilt ja algselt tegin seda pirukat kanaga. Nüüd siis variant lõhega ja kasutada võib toorest või kuumsuitsulõhet - mõlemad sobivad. Põhjaks võib olla endale meelepärane soolane muretainas, mina tegin selle hapukoorega. Osa nisujahust võib asendada täisterajahuga - mulle nii meeldib.
Piruka küpsetasin 26 cm läbimõõduga vormis.

Põhi:

3 dl nisujahu (2 dl tavalist ja 1 dl täisterajahu)
75 g võid
4-5 sl hapukoort
0,75 tl soola
0,5 tl suhkrut

Täidis:

1 suvikõrvits (u 400 g)
1 keskmise suurusega porruvars
200-250 g lõhefileed (toorest või kuumsuitsu)
soola
musta pipart
sidrunimahla, kui toores lõhe
1 tl kuivatatud punet
1 tl kuivavatud tüümiani
1 sl kappareid, soovi korral
3 muna
2 sl maitsestamata jogurtit
100-150 g riivjuustu
õli praadimiseks

1. Sega kausis jahud, suhkur ja sool. Tükelda juurde külm või ja näpi jahuga purutainaks. Lisa hapukoor ja sõtku tainas ühtlaseks. Keera tainas kilesse ja pane külma. Või rulli kohe jahuga kaetud küpsetuspaberil õhukeseks, tõsta vormi ja pane koos vormiga külma.
2. Viiluta suvikõrvits ja porru. Toore lõhe kasutamisel lõika kala tükkideks ning maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga. Suitsulõhe pudista lihtsalt tükkideks. Prae köögiviljad õlis kergelt läbi, maitsesta soola, pipra, pune ja tüümianiga. Sega juurde toore lõhetükid ja kuumuta neid, kuni need muudavad värvi. Kuumsuitsulõhe kasutamisel pole vaja kala kuumutada. Jäta segu jahtuma.
3. Sega kausis omavahel munad ja jogurt, lisa segule ka näpuotsatäis soola.
4. Võta tainas külmast, rulli see küpsetuspaberil õhuseks ja nii suureks, et vormil jääksid kõrged servad. Tõsta tainas koos paberiga vormi ja vajuta servad ühtlaseks.
5. Jaota köögivilja-kalasegu ühtlaselt tainale, puista peale kapparid, kui kasutad, ja kalla munasegu peale ning riputa riivjuustuga üle.
6. Küpseta pirukat 180 kraadi juures kuni tund, kuni pirukas omandab kenasti pruunika jume.

Piruka valmistasin kuumsuitsulõhega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar