reede, 18. november 2022

Kana Bolognese kastmes




Võin öelda, et sellelaadsed tomatikastmes hautatud kana toidud on küll meie pere klassika. Ega siin ju midagi vapustavalt uut pole, vaid lihtsalt pisuke kombineerimine - idee kusagilt ammu tulnud. Olen hautanud kana tavalises marinara kastmes ja mõnikord lisanud sellesse ka seeni. Ning sedakorda, kuna just õiged ained olid olemas, otsustasin Bolognese kastme kasuks (muidugi hakklihata). Aga samas võiks öelda, et sarnane kaste on ka osso bucco'l ja nii mõnelgi muul roal.
Ainete kogused juhiseks, gramm siia või sinna ei muuda asja ja pigem tuleks ikka järgida oma maitset. Broilerikoibade asemel võib kasutada ka kintse, tiibu või kintsuliha - kuidas kellelegi meeldib.

8 broilerikoiba
1 suur sibul
4-5 küüslauguküünt (kui suured, siis võib olla vähem)
2 porgandit
3-4 sellerivart
400 g tomateid
400-500 g tükeldatud tomateid omas mahlas
1 dl punast veini (võib asendada 1,5 sl tumeda palsamiäädikaga)
1 tl kuivatatud punet
1 tl kuivatatud basiilikut
0,5 tl suitsutatud paprikapulbrit, soovi korral
soola
musta pipart
suhkrut
broilerimaitseainet, soovi korral
õli praadimiseks

1. Maitsesta broilerikoivad soola, musta pipra ja broilerimaitseainega, kui seda kasutad, ning pane ahjunõusse.
2. Viiluta sibul ja haki küüslauk peeneks. Haki porgandid peeneteks pulkadeks (või lihtsalt viiluta) ja sellerivarred väikesteks tükkideks. Tükelda ka tomatid.
3. Aja sügaval pannil õli kuumaks ning kuumuta selles sibulat ja küüslauku, kuni sibul hakkab muutuma klaasjaks. Lisa porgand ja seller ning kuumuta need kergelt läbi. Lisa vein, kuumuta seda mõni minut ning lõpuks lisa tükeldatud tomatid ja tomat omas mahlas. Lase kastmel keema tõusta. (Kui ei kasuta veini, siis lisa tomatikastmele äädikas.) Maitsesta kaste soola, musta pipra, paprikapulbri, pune ja basiilikuga. Olen lisanud alati ka kuni supilusikatäie suhkrut.
4. Kui kaste on minutit kümme vaikselt keenud ja lõplikult maitsestatud, kalla kaste kanale. Kata ahjunõu kaane või fooliumiga ja hauta tund kuni poolteist 180 kraadi juures.
5. Serveeri kana Bolognese endale meelepärase pastaga. Peale võib riputada riivitud Parmesani ja/või hakitud peterselli.

Hautasin kana klaaskausis,
6 koiba ja kaks kintsu.

Õli kuumaks ja siis järjest kõik ained pannile.

Lasen kastmel korralikult läbi keeda,
et maitsed ühtlustuksid.

Ja ongi mahlane kana valmis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar