Kolmapäev, 21. september 2022

Pihlaka-õuna-pirnimoos ja pihlakakompott




Mõne aasta eest sai aeda istutatud kultuurpihlakas, kes nüüd juba parajalt saaki annab. Mamm on tal natuke mahedam kui metsapihlakal, aga maitset jagub hoidistesse sellegipoolest küllaga. Kui olen kasutanud metsapihlakaid, siis pole neid mahedama maitse saamiseks n-ö külmetanud, sest mulle nende tugevam mekk meeldib.
Pihlakaid oli kokku 650 g ja jagasin need pooleks, nii et sain kolm väikest purki kompotti ja ka kena koguse segumoosi. Kompotipihlakad sobivad hästi toorsalatitesse, näiteks kas või lihtsalt porgandiga kokku, või ka täienduseks õunarisotosse.
Kuna lahke naabrinaine jagab igal aastal pirne, siis nii sündis segumoos.

Pihlakakompoti jaoks puhasta pihlakad ning keeda veest ja suhkrust siirup, nii et võtad 1 osa suhkrut ja 2 osa vett ehk näiteks poole liitri kohta 250 g suhkrut. Kalla pihlakad kuuma siirupisse, kuumuta neid kuni viis minutit (ära keeda!), siis tõsta koos siirupiga purkidesse ja kaaneta. Nii lihtne see ongi!
Mina valin kompoti jaoks väikesed purgid, nii et saan purgi avamisel pihlakad kohe korraga ära kasutada.


Pihlaka-õuna-pirnimoos


700 g õunu
700 g pirne
350 g pihlakaid
600 g suhkrut
vett

1. Puhasta kõik ained. Tükelda puhastamise käigus pirnid ja õunad, segades need suhkruga (vt all pilti).
2. Pane pihlakad potti ja kalla juurde nii palju vett, et pihlakad oleksid vaevalt kaetud. Lase veel keema tõusta ja keeda pihlakaid minutit viis väikesel kuumusel.
3. Lisa tükeldatud õunad, pirnid ja suhkur ning keeda aineid väikesel kuumusel, kuni need pehmenevad. Kontrolli vahepeal maitset ja vajadusel lisa suhkrut. Kui soovid, võid moosi saumikseriga kergelt püreestada.
4. Tõsta moos kuumalt purkidesse ja kaaneta.

NB Soovi korral võib lisada moosile kaneeli, vanilli, ingverit või muid vürtse, aga mina seda ei teinud, sest ehe maitse tundus väga hea.
Suhkru kogus sõltub ainete maitsest!

Pihlakad ja õunad (Krügeri tuviõunad) oma aiast,
pirnid naabri aiast.

Kui puhastad õunu ja pirne, siis tükelda need kohe väiksemaks ja
sega natukese suhkruga, sest nii ei muutu tükid tumedaks.

Mina püreestasin moosi kergelt ja
moos tuli mõnusalt paksu konsistentsiga.
Maitse oli ka tasakaalus,
pihlakat oli parasjagu tunda.

Nii palju siis moosi ja kompotti tuli.
Ning purkide puhul ikka taaskasutus!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar